KUMSTÁT, Michal a Luboš HRAZDIRA. Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů. Slovak Journal of Health Sciences. 2012, roč. 3, č. 2, s. 10-20, 128 s. ISSN 1338-161X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
Název anglicky Thermic effect of diet and the influence of selected factors
Autoři KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Luboš HRAZDIRA (203 Česká republika).
Vydání Slovak Journal of Health Sciences, 2012, 1338-161X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/12:00061965
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova anglicky Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 14. 4. 2013 19:03.
Anotace
Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy
Anotace anglicky
Thermic effect of food is a part of the total daily energy expenditure. Thermic effect of food is explained as an increase in resting energy expenditure in the postprandial period and can be assessed by indirect calorimetry. The thermic effect of mixed diet increases the basal energy expenditure by an average of 10 %. The composition of the diet, particularly the protein fraction influences the thermal effect at most. The selected methodology (laboratory protocol) is limiting when interpreting results. There are other limiting factors, such as the direct impact of nutrition and factors affecting physiological functions in humans.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:18