MUTLOVÁ, Petra a Dana STEHLÍKOVÁ. Originální výtvor české reformace? Příspěvek k bohemikální básnické tvorbě v Jenském kodexu. Graeco-Latina Brunensia. Brno: Masarykova univerzita, 2012, roč. 17, č. 1, s. 81-92. ISSN 1803-7402.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Originální výtvor české reformace? Příspěvek k bohemikální básnické tvorbě v Jenském kodexu
Název anglicky Late medieval originality in Bohemia? Latin verses in the Jena Codex
Autoři MUTLOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí) a Dana STEHLÍKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Graeco-Latina Brunensia, Brno, Masarykova univerzita, 2012, 1803-7402.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00062104
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Jena codex; Latin medieval poetry; Leonine hexameters; Bohemian reformation; antitheses
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 7. 4. 2013 21:44.
Anotace
Bohatě iluminovaný Jenský kodex, jedinečný doklad pozdně středověké bohemikální kultury, obsahuje řadu latinských i českých textů týkajících se českého reformního hnutí 15. století. Dvě celostránkové ilustrace tohoto rukopisu přinášejí protiklad města pozemského a nebeského. Tematika této přitažlivé antiteze rezonuje v celé řadě památek evropského středověku i v českém prostředí; nicméně středověkých vyobrazení tohoto protikladu se nedochovalo mnoho (nemluvě o spojení iluminací s textem). Příspěvek se zabývá antitezí urbs Dei a urbs terrena v Jenském kodexu a analyzuje verše, které ji doprovázejí, z obsahového a formálního hlediska. Doposud nezjištěný starší pramen těchto leoninských hexametrů totiž naznačuje, že může jít o jedinečný doklad veršů, které vznikly v prostředí Bohatě iluminovaný Jenský kodex, jedinečný doklad pozdně středověké bohemikální kultury, obsahuje řadu latinských i českých textů týkajících se českého reformního hnutí 15. století. Dvě celostránkové ilustrace tohoto rukopisu přinášejí protiklad města pozemského a nebeského. Tematika této přitažlivé antiteze rezonuje v celé řadě památek evropského středověku i v českém prostředí; nicméně středověkých vyobrazení tohoto protikladu se nedochovalo mnoho (nemluvě o spojení iluminací s textem). Příspěvek se zabývá antitezí urbs Dei a urbs terrena v Jenském kodexu a analyzuje verše, které ji doprovázejí, z obsahového a formálního hlediska. Doposud nezjištěný starší pramen těchto leoninských hexametrů totiž naznačuje, že může jít o jedinečný doklad veršů, které vznikly v prostředí bohemikální vzdělanosti.
Anotace anglicky
The Jena Codex, a unique treasure of late medieval Bohemian culture, is a richly illuminated manuscript that contains a series of Latin and Czech texts connected to the Bohemian Reform movement of the 15th century. Two full-page illuminations in this codex comprise an antithesis of the terrestrial city and the city of God. The theme of this attractive contrast vibrates through a number of written sources in Europe including Bohemia. Yet not many illuminations of this antithesis survive from the Middle Ages, not to mention illustrations with a textual background. The paper presents the antithesis of the urbs Dei and the urbs terrena in the Jena codex and analyzes the verses that accompany this antithesis from the point of view of both form and content. The as yet unspecified model of these Leonine hexameters indicates that the verses might be a unique evidence of original Latin versification composed in medieval Bohemia.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 00:59