POSPĚCH, Pavel. Město pro rodinu: konstrukce rodinného prostoru v nákupním centru. In Třetí město. 1. vyd. Červený Kostelec, Brno: Nakladatelství Pavel Mervart, 2011, s. 133-154. ISBN 978-80-7465-015-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Město pro rodinu: konstrukce rodinného prostoru v nákupním centru
Název anglicky Family-friendly city: the construction of a family space in shopping centres
Autoři POSPĚCH, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Červený Kostelec, Brno, Třetí město, od s. 133-154, 22 s. 2011.
Nakladatel Nakladatelství Pavel Mervart
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/11:00062109
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7465-015-4
Klíčová slova česky nákupní centrum;rodina;rodinné hodnoty;privatizace prostoru;domov
Klíčová slova anglicky shopping centre;family;family values;privatised space;home
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Pospěch, Ph.D., učo 52755. Změněno: 18. 3. 2013 12:10.
Anotace
Článek předkládá analýzu pojmů „rodinného nakupování“ a „rodinné atmosféry“, tak jak jsou prezentovány v marketingu nákupních center v ČR. Hledá přitom specifika, která odlišují prostor nákupních center od městského veřejného prostoru. Na základě analýzy propagačních materiálů, domovních řádů a rozhovorů s manažery a architekty českých nákupních center jsou identifikovány dvě dimenze „rodinného“ ve vztahu k centrům. Zaprvé jde o důraz na zahrnutí celé rodiny do spotřebních aktivit: nákupní centra jsou chápána jako feminizovaná a jejich snahou je vytvořit spotřební možnosti jak pro muže, tak především pro děti, které jsou chápány jako zdroj nových možností spotřeby (ale zároveň také její ohrožení). Druhá dimenze identifikuje svazek hodnot, které jsou označovány jako rodinné, a které jsou managementem nákupních center aktivně prosazovány. Jde o hodnoty bezpečí, pohodlí, příjemnosti, zábavy a čistoty. Důraz na prosazení těchto hodnot do prostoru nákupních center vytváří rozdíl oproti tradičnímu veřejnému prostoru center měst. Za využití různých prostředků dohledu, regulace jednání a sociální kontroly, tak vzniká nový městský prostor, který je v některých svých vlastnostech bližší sféře domova, než sféře veřejné. Důraz na rodinné hodnoty tak propůjčuje specifický význam pojmu privatizovaný prostor: jde o městský prostor na pomozí domova a města.
Anotace anglicky
This paper presents an analysis of the concepts of „family shopping“, as presented by the shopping centres in the Czech Republic. Based on the analysis of the marketing of Czech shopping centres, it is argued that a substantial part thereof is focused on the promotion of „family atmosphere“ and „family values“. This paper seeks to understand the function and content of these concepts from a sociological point of view. It is argued that the shopping centres' focus on family is twofold: first, the centres seek to promote a feeling of being welcome for all members of an ideal family, most notably children. Children are considered both a source of new consumption opportunities, as well as a potential hindrance. Second, tied to the concept of „family shopping“ is a set of values which include safety, comfort, cosiness, fun and cleanliness. These values are actively inscribed into the spaces of shopping centres, establishing a family-based urban space, as opposed to the traditional public space of city centres. In creating such space, various means of social control and surveillance are employed. The result is a domesticated space, a privatised space halfway between the public and the private.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:05