KORVAS, Pavel, Radek MUSIL, Kateřina KOLÁŘOVÁ, Jindřich PAVLÍK, Jan ŠENKÝŘ a Jan DOŠLA. The Study of Vertical Ground Reaction during Walk of Czech Women. In The 7th INSHS International Christmas Sport Scientific Conference. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Study of Vertical Ground Reaction during Walk of Czech Women
Název česky Studie vertikální reakce podložky při chůzi u žen ČR
Autoři KORVAS, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Radek MUSIL (203 Česká republika, domácí), Kateřina KOLÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jindřich PAVLÍK (203 Česká republika, domácí), Jan ŠENKÝŘ (203 Česká republika, domácí) a Jan DOŠLA (203 Česká republika, domácí).
Vydání The 7th INSHS International Christmas Sport Scientific Conference, 2012.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/12:00074645
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky chůze; reakce podložky; ženy
Klíčová slova anglicky wal;k ground reaction; women
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 9. 4. 2015 16:22.
Anotace
Walk is a basic skill of a human; its individual characteristics and individual variability are the representative parameters of the automatic stepping mechanisms of gait. Our research of dynamic walk analysis reveal that there are two types of walkers: some generate bigger vertical ground reaction force in the initial part of stance, in the course of Loading Response, others reach higher values in the second peak during Terminal Stance. The aim of this study is to find out whether it is possible to explain different plantar loading during absorption and propulsive stages of stance in the observed persons by means of basic body indicators or time characteristics of gait. Material and methods Subjects: 51 women with ordinary physical activities participated in the study; their age range was between 30 and 60 years of age. The women were divided into two groups according to whether they reached higher values of vertical ground reaction during absorption (group A) or propulsive (group B) stage of stance. Instrumentation: capacitive pressure insoles in the shoe (Pedar Mobile, Novel Munich, 99 sensors, 100 Hz). In group A, 8 women (16 %) were found with a higher value of F1 than F2, and 41 women (84 %) in group B with the opposite course of force plantar loading. At F1, Group A reached relative value of 121 % of BW during the first stage and 110 % of BW during the second one respectively. The other group reached 105 % in the initial stage, and 117 % of BW in the other stage. A significant difference was found for F1 parameter between groups A and B, which illustrates basic differences in plantar loading during stance in the observed groups of women. In the other stage (Terminal stance, Preswing), the amount of force was equal (the difference was not significant) because if both groups want to maintain their typical walking velocity, it is necessary to generate sufficient motive force as well as generate sufficient vertical ground reaction forces.
Anotace česky
Chůze je základní lidskou dovedností, která se pro značné procento populace důležitým zdrojem fyzického zatížení. Pro správnou techniku chůze dobrá úroveň koordinace a pohybových vzorců, rovnováhy a samozřejmě zdraví. Zatížení planty při jejím kontaktu s podložkou dochází k typickému dvouvrcholovému průběhu, které také mohou charakterizovat techniku a efektivitu chůze. Z našich výzkumů dynamické analýzy chůze je zřejmé, že jsou dva druhy chodců, jedni vytváří větší reakci podložky v úvodu kroku, v průběhu Loading Responce, a druhá skupina má vyšší hodnoty ve druhém vrcholu v průběhu Terminal Stance. Záměrem studie bylo zjistit, zda je možné vysvětlit rozdílný průběh zatížení planty v průběhu absorpční a propulsivní fáze kroku u sledovaných osob pomocí základních tělesných ukazatelů nebo časovými charakteristikami chůze. Provedli jsme laboratorní šetření s 51 ženami , 30 – 60 let. Silové i časové charakteristiky při kontaktu planty s podložkou byly zaznamenány pomocí mobilního systému PedarX, (Novel, Mnichov, GER). Byly zjišťovány dva silové ukazatele a tři časové. F1 a F2 jsou nejvyšší hodnoty zatížení planty v průběhu absorpční a propulsivní fáze kroku. Dále byl hodnocen čas kontaktu planty s podložkou a doba absorpční a propulsivní fáze kroku. Ve skupině A bylo zjištěno 8 žen (16 %) s vyšší hodnotou F1 než F2 a 41 žen (84 %) ve skupině B s opačným průběhem silového zatížení planty. Skupina A dosáhla při F1 relativní hodnotu v první fázi 121 % tělesné hmotnosti a v průběhu druhé 110 % of BW. Druhá skupina dosáhl v úvodní fázi 105 % a ve druhé 117 % tělesné hmotnosti. Pro parametr F1 byl zjištěn významný rozdíl mezi skupinami A a B, což dokumentuje základní rozdíly v zatížení planty v průběhu stance u sledovaných skupin žen. V druhé fázi (Terminal stance, Preswing) se velikost sil více vyrovnala (rozdíl nebyl významný), protože pokud chtějí obě skupiny udržet svou typickou rychlost chůze, je nutné vytvářet dostatečnou hybnou sílu, a vytvářet i dostatečnou vertikální sílu na podložku. Ženy s vyšším F1 v průběhu absorpční fáze dosáhly v průměru kratšího času trvání v obou fázích stance, ovšem tento rozdíl nebyl významný ve srovnání se skupinou B. Úroveň vztahů trvání stance i jejich fází k silovým projevům obou skupin ženy byly velmi nízké (od r= 0,010 do 0,015). Podobně u žen skupiny A korelovala hmotnost s relativními hodnotami F1 i F2 (r=-0,795, r= -0,625 resp.). Konstatujeme, že u vybraných parametrů můžeme uvažovat o určitém vztahu průběhu zatížení planty u skupiny A k jejich výšce a relativní hmotnosti. U druhé skupiny tyto vztahy nebyly naznačeny.
Návaznosti
EE2.3.20.0044, projekt VaVNázev: Vytvoření výzkumného týmu vedeného reintegrovaným českým vědcem za účelem zjišťování úrovně pohybové aktivity (inaktivity) u vybraných věkových skupin mužů a žen v ČR
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 04:35