PEŘINA, Aleš. Hygienické požadavky na mikrobiologickou bezpečnost odstříkaného mateřského mléka ve výživě nedonošených novorozenců. Česko-slovenská pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2012, roč. 67, č. 6, s. 410-412. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hygienické požadavky na mikrobiologickou bezpečnost odstříkaného mateřského mléka ve výživě nedonošených novorozenců.
Název anglicky Hygienic requirements for microbiological safety of expressed human milk used in nutritional support of premature infants.
Autoři PEŘINA, Aleš.
Vydání Česko-slovenská pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2012, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky expressed human milk; hygienic requirements; standards
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 9. 5. 2016 15:01.
Anotace
V roce 2002 zveřejnila Česko-slovenská pediatrie v čísle 7 článek, který popisoval organizaci práce a představoval zavedenou normu banky mateřského mléka v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Hygienické požadavky vztahující se k zachazení s odstříkaným mateřským mlékem jsou v současné době v České republice upraveny § 47 - Mateřské mléko, který je součásti Vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závaznych. Současná právní úprava předpokládá ošetření mateřského mléka v bankach nebo sběrnách pasterací, pokud se nejedná o mléko vlastní matky dítěte určené ke spotřebě do 24 hodin. Nejedná se však o jediný způsob, jak zajistit, aby se odstříkané mateřské mléko vyznačovalo nejen zdravotním benefitem, ale aby také bylo bezpečné tak, jak má být pro pacienta bezpečná péče ve zdravotnickém zařízení. Tzv. prevenci podle Wiliamsona můžeme vystopovat v Česko -slovenské pediatrii už před více než 30 lety. Formou literárního přehledu jsou shrnuty některé vlastnosti mateřského mléka (zvl. imunoprotektivní faktory) a dále je podán přehled standardů, které jsou v současnosti využívány v některých zemích.
Anotace anglicky
In 2002 published Czech-slowak Pediatry in issue no. 7 reporting work organisation and used standard in human milk bank of Institute for the Care of Mother and Child. Hygienic requierements related to any treatment of expressed human milk are currently regulated in chapter 47 included in Czech law rule no. 137 vol. 2004 - hygienic requirements for mass catering, personal hygiene and requierements for operating activities. At this time law rules premise the treatment of expressed human milk in human milk banks or human milk collection centers except from mother milk intended for own child within 24 hours. However this is not the only way to ensure that the expressed breast milk was characterized not only health benefits, but also to be safe as it should be for patient safety in health care facilities. The so-called. prevention by Wiliamson has been reported more than 30 years ago. Using research of literature there are summarized some properties of human milk (esp. immunology protective factors) which can be destroyed by pasteurization process and some standards currenly used in some countries.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 06:00