MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Pitný režim jako součást léčebného schématu u seniorů. Geriatrie a gerontologie. 2012, roč. 1/2012, č. 2, s. 85-90. ISSN 1805-4684.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pitný režim jako součást léčebného schématu u seniorů
Název anglicky Drinking regime as a part of therapeutic intervention in seniors
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, 2012, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062568
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky drinking regime - mineral water - dehydratation - tape water
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 22. 3. 2013 15:56.
Anotace
Článek podává přehled o distribuci tělesné vody a jejích změnách ve starším věku, je věnována pozornost pocitu žízně jako poměrně pozdního signálu deficitu tekutin. Z hlediska pitného režimu u seniorů je zdůrazněna individuální odlišnost o obecná tendence seniorské populace k nízkému obratu tekutin, což má za následek neadekvátní přetížení ledvin, nutností koncentrovat moč, dále vznik zahuštění s vyšší pravděpodobností rozvoje tromboembolické nemoci. Dále je poskytnut přehled druhů vod podle míry mineralizace a pozornost je věnována obsahu iontů v jednotlivých typech vod ve vztahu k nejčastěji se vyskytujícím patologickým stavům u seniorů. U dalších druhů tekutin jako jsou ochucené, sycené vody, mléko, káva jsou vysvětleny důvody jejich nevhodnosti k zajišťování pitného režimu. Článek je doplněn tabulkami složení vod.
Anotace anglicky
This article explains the distribution of body water anf its changes in elderly. Attention is paid to the durst feeling as a late signal of dehydration. From the drinking regime point of view there is stressed the general trend of elderly to low fluid bilance followed by dehydration, kidney overloading, necessarity of urin concentration and higher risk of thromboembolic disease. The overview of mineral water kinds is given, attention is paid to the content of different minerals and their relationship to epidemiologically important diseases. At the end unsuitable kinds of fluids are discussed.
Návaznosti
MUNI/A/0814/2011, interní kód MUNázev: Prevence syndromů stáří (Akronym: PRESYST)
Investor: Masarykova univerzita, Prevence syndromů stáří, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:55