ŠPINAR, Jindřich a Jiří VÍTOVEC. Kombinační léčba hypertenze v roce 2012. Medicína pro praxi. Olomouc: Solen, s.r.o., 2012, roč. 9, 8-9, s. 319–324. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kombinační léčba hypertenze v roce 2012
Název anglicky Combination treatment for hypertension in the year 2012
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2012, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062787
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky hypertension; guidelines; combination treatment; fixed combination
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 15. 1. 2013 23:01.
Anotace
V roce 2007 byla vydána nová evropská doporučení pro diagnostiku a léčbu hypertenze, na která navazují v roce 2008 česká a britská doporučení a v roce 2009 tzv. „Přehodnocení evropských doporučení.“ V roce 2011 jsou vydána nová NICE (britská) doporučení a v roce 2012 jsou připravena nová doporučení České společnosti pro hypertenzi. Jednotlivá doporučení jsou si velmi podobná, přesto však existují rozdíly. Česká společnost pro hypertenzi přijala evropskou klasifikaci se třemi předstupni hypertenze (optimální, normální a vysoký normální krevní tlak), třemi stupni hypertenze a izolovanou systolickou hypertenzí jako samostatnou jednotkou. V léčbě hypertenze je kladen důraz na normalizaci krevního tlaku a na kombinační léčbu podle přidružených onemocnění. Základem je dobrá kontrola systolického krevního tlaku se současnou kontrolou dalších rizikových parametrů. Mezi nejčastěji doporučované dvojkombinace patří blokátor renin angiotenzinového systému (RAAS) -ACE-I nebo sartan a blokátor vápníku, dále blokátor renin angiotenzinového systému a diuretikum a blokátor vápníku a diuretikum. Nově se objevila fixní kombinace blokátoru vápníku a betablokátoru. Z diuretik je doporučen především indapamid, případně chlorthalidon, naopak kritický pohled je na hydrochlorothiazid. Výhoda fixních kombinací je především ve větší complianci nemocného a tím v lepší kontrole hypertenze. Uvádíme přehled fixních kombinací blokátorů RAAS a blokátorů vápníku registrovaných v České republice do května 2012.
Anotace anglicky
In the year 2007, new European guidelines on the diagnosis and treatment of hypertension were issued, followed by both Czech and British guidelines in 2008 and by the Reappraisal of European Guidelines in 2009. In 2011, new NICE (British) guidelines were released and new Czech Society of Hypertension guidelines are prepared in 2012. The individual guidelines are very similar, still some differences exist. The Czech Society of Hypertension has adopted the European classification with three prehypertension grades (optimal, normal, and high-normal blood pressure), three grades of hypertension, and isolated systolic hypertension as an independent entity. The management of hypertension mainly consists in achievement of normotension and use of combination treatment according to comorbid conditions. Good control of systolic blood pressure as well as control for additional risk parameters is essential. The most commonly recommended double combinations include a renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS) blocker – an ACEI or a sartan plus a calcium blocker, followed by a renin-angiotensin-aldosterone system blocker plus a diuretic, and a calcium blocker plus a diuretic. Recently, a fixed combination of a calcium blocker plus a beta blocker has emerged. Recommended diuretics include primarily indapamide, secondly chlorthalidone; by contrast, hydrochlorothiazide is viewed critically. The main advantage of fixed combinations is increased patient compliance and, thus, better control of hypertension. We present an overview of fixed combinations of RAAS blockers plus calcium blockers registered in the Czech Republic as of May 2012.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 15:46