ČELEDOVÁ, Libuše, Rostislav ČEVELA, Petr BRHEL a Markéta PETROVOVÁ. První zkušenosti s pregraduální výukou posudkového lékařství na lékařských fakultách. Praktický lékař. 2012, roč. 92, č. 7, s. 413-415. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název První zkušenosti s pregraduální výukou posudkového lékařství na lékařských fakultách
Název anglicky First experience with undegraduate teaching of assessment medicine at medical faculties
Autoři ČELEDOVÁ, Libuše (203 Česká republika, garant, domácí), Rostislav ČEVELA (203 Česká republika), Petr BRHEL (203 Česká republika, domácí) a Markéta PETROVOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praktický lékař, 2012, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062971
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky pregraduální vzdělávání; předmět posudkové lékařství; lékařská posudková služba
Klíčová slova anglicky undergraduate teaching; undergraduate education; the subject of assessment medicine; assessment medicine service
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 13. 2. 2013 15:40.
Anotace
Článek informuje o tříleté zkušenosti se zavedením předmětu posudkové lékařství do výuky mediků v posledních ročnících studia, a to v garanci klinik pracovního lékařství LF MU v Brně a 1. LF UK v Praze. Popisuje také personální situaci v České republice z hlediska počtu lékařů pracujících v lékařské posudkové službě. Posudková problematika je významnou součástí zdravotní péče a praktičtí lékaři se s činností lékařské posudkové služby setkávají stále častěji. Autoři se zabývají možností generačního doplňování a obměny oboru posudkové lékařství cestou zvyšování informovanosti o posudkové činnosti již u studentů lékařských fakult. Budoucí lékaři, zejména pak praktičtí, tak získají základní informace ještě před vstupem do praxe. V článku je diskutováno i rozšířen koncepce oboru posudkové lékařství o problematiku pregraduální výuky jako nedílné součásti uceleného systému vzdělávání lékařů.
Anotace anglicky
The article reports on three yers of experience with incorporating the subject of assessment medicine into undergraduate training of medical students in their final years of study within the syllabus of the oocupational medicine clinics of Medical Faculty of Masaryks University in Brno and the 1st Medical fakulty of Cahrles University in Prague. The article further describes the personel situation in the Czech republic from the point of view of the number of doctors working in the assessment medicine service. The autors consider the possibility of replenishment and alternation of generations in the branch of the assessment medicine service by improving medical students awareness of assessment medicine. The article also discusses broadening the concept of assessment medicine with the issue of undergraduate education as an integral part of a self-contained systém of medical education.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:23