ŠMÍDOVÁ, Iva a Marcela LINKOVÁ. Hraniční práce ve feministických studiích. Gender, rovné příležitosti, výzkum 2/2012; ISSN 1213-0028. 1. vyd. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2012, s. 1-114.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hraniční práce ve feministických studiích. Gender, rovné příležitosti, výzkum 2/2012; ISSN 1213-0028
Název česky Hraniční práce ve feministických studiích. Gender, rovné příležitosti, výzkum 2/2012; ISSN 1213-0028
Název anglicky Border work in feminist studies. Gender, rovné příležitosti, výzkum 2/2012; ISSN 1213-0028
Autoři ŠMÍDOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí) a Marcela LINKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Praha, od s. 1-114, 114 s. 2012.
Nakladatel Sociologický ústav AV ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství tematického sborníku, editorství monotematického čísla odborného časopisu
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/12:00063047
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky feministická studia; gender; analýzy
Klíčová slova anglicky feminist studies; gender; analyses
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Iva Šmídová, Ph.D., učo 7385. Změněno: 26. 1. 2013 13:09.
Anotace
Výběr z editorialu: Hraniční práce, „hranice, prostor za nimi i mimo ně“, byla hlavním tématem loňské 2. konference česko-slovenských feministických studií, která nesla název Feministická studia na hranici. Veřejné a soukromé, Východ a Západ, Sever a Jih, aktérky a struktury, aktivismus a věda, každodenní a expertní vědění, objektivní a poziční poznání – to byly jen některé z demarkací, kterým se konference věnovala. Předkládané tematické číslo časopisu Gender, rovné příležitosti, výzkum přináší osm statí, rozpracovaných příspěvků, které byly na konferenci prezentovány. Publikované články tvoří jistý výsek témat a analýz, které zazněly na konferenci, jíž editorky a redakce číslo dedikuje. Výběr byl dán jednak tematickou profilací čísla, jednak paralelní prací jiného editorského týmu na druhé z časopiseckých publikací vycházející ze stejné konference, na brněnských Sociálních studiích. Z 1. konference českých a slovenských feministických studií (v Praze 2005) vznikla samostatná monografie. Je příznačné, že se na publikačních strategiích vědců a vědkyň i na poli genderových a feministických studií částečně odráží současné nastavení hodnocení české vědy. Za preferované publikační výstupy byly jednoznačně označeny stati v odborných časopisech, soubornou knihu tak z této mimořádné události neuvidíme. Na druhou stranu míří řada tehdejších konferenčních příspěvků do samostatných publikací, ať už jako výsledky větších týmových projektů nebo ambice zdolávat hraniční práci také v mezinárodním kontextu (v angličtině). Jako editorky a redakce jsme rády, že můžeme české odborné čtenářské obci nabídnout tematické číslo, od nějž si slibujeme dvě věci. Jednak jde o (dílčí) archiv stavu feministického bádání jako inspirace pro 3. společnou konferenci, jednak řada publikovaných statí obsahuje konceptuální výzvy, které se nabízejí jako inspirace v hraniční práci. Ta je naším každodenním chlebem. Předkládané tematické číslo inspirované 2. konferencí českých a slovenských feministických studií uvozují dva rozhovory se zvanými přednášejícími konference, profesorkami Gerlindou Šmausovou a Ann Snitow. Obě mluvčí se zásadním způsobem zasadily o rozvoj akademických genderových studií v České republice a jejich pole zájmu i aktivit přesahuje hranice geografické, disciplinární i akademicko-politické. V každém z případů dokládají, jak tvůrčí je práce na překračování ustavených hranic znalostí a vědy.
Anotace anglicky
This is a post-conference monothematic issue of a peer-reviewed journal, coedited by Marcela linková and Iva Šmídová, presenting selected articles based on previous presentations. The topis of the conference and monothematic issue is borderc, crossing borders of disciplines, cultures, normativity.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:46