Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
FIALA, Jindřich a Lubomír KUKLA. Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2012, roč. 67, č. 5, s. 119-122. ISSN 1211-846X. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace |
Název česky | Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace |
Název anglicky | What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption |
Autoři | FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí). |
Vydání | Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2012, 1211-846X. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Článek v odborném periodiku |
Obor | 30304 Public and environmental health |
Stát vydavatele | Česká republika |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Kód RIV | RIV/00216224:14110/12:00063224 |
Organizační jednotka | Lékařská fakulta |
Klíčová slova česky | výživa; děti;adolescenti; potravinové preference; potraviny; nápoje; potravinové skupiny; determinanty výběru stravy; ELSPAC |
Klíčová slova anglicky | nutrition; children; adolescents; food preferrences; food groups; foof choice; ELSPAC |
Příznaky | Recenzováno |
Změnil | Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 26. 3. 2013 13:34. |
Anotace |
---|
Článek popisuje hlavní výsledky výzkumu výživy u rozsáhlého souboru 1685 adolescentů v oblasti města Brna. U 56 potravinových a nápojových položek byly zjišťovány preference a udávaná konzumace. Zatímco nejvíce preferované jsou z větší části nepříliš vhodné potraviny, skutečná konzumace má zcela jinou, výrazně lepší strukturu. Preference tedy nejsou hlavním faktorem, determinujícím výběr stravy, což dává velký prostor pro příznivé ovlivňování výživy |
Anotace anglicky |
---|
The article describes the main results of the research on nutrition in a large sample of 1685 adolescents in Brno district. The food preferences and reported food consumption were examined in 56 foods and beverages. While the most preferred items do not belong to healthy diet, the structure of real consumption is different and much better. Thus, the preferences are not the main factor determining the food choice, which gives the good possibilities for positive influencing of the nutrition. |
Návaznosti | |
---|---|
ED0001/01/01, projekt VaV | Název: CETOCOEN |
NR8841, projekt VaV | Název: Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění |
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění |
VytisknoutZobrazeno: 13. 10. 2024 04:51