C 2011

K problematice nářeční terminologie

VOJTOVÁ, Jarmila

Basic information

Original name

K problematice nářeční terminologie

Name in Czech

K problematice nářeční terminologie

Name (in English)

On dialectal terminology

Authors

VOJTOVÁ, Jarmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

První. Frýdek-Místek, Dialektologie a geolingvistika v současné střední Evropě, p. 209-215, 7 pp. 2011

Publisher

Kleinwächter spolu se Slezskou univerzitou v Opavě

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

60200 6.2 Languages and Literature

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14210/11:00063288

Organization unit

Faculty of Arts

ISBN

978-80-7248-773-8

Keywords (in Czech)

dialektologie; středomoravská a východomoravská nářeční skupina; nářeční lexikální zásoba; tradiční terminologie; řeznictví

Keywords in English

dialectology; Central Moravian and East Moravian dialects; vocabulary of dialects; trade terminology; butchery

Tags

Tags

International impact
Změněno: 16/4/2013 02:07, Martin Svora

Abstract

V originále

Příspěvek se zabývá nářeční slovní zásobou středomoravských a východomoravských nářečí. Zejména řeznickou nářeční terminologií.

In English

The article deals with the vocabulary of Moravian (East Moravian and Central Moravian dialects), especially with the dialectal terminology relating to butchery. It contains the vocabulary of a traditional trade, from the slaughter of pigs to making meat products, including also items specific not only of the particular trade, but also those of a wider use. The article also provides a description of naming types and tendencies typical of this part of vocabulary, proving as well that the analyzed dialectal terminology is still alive, forming a specific part of a professional language from the spheres of meat processing and preparation of meat products.