VOJTOVÁ, Jarmila. K problematice nářeční terminologie. In Holub, Zbyněk; Sukač, Roman. Dialektologie a geolingvistika v současné střední Evropě. První. Frýdek-Místek: Kleinwächter spolu se Slezskou univerzitou v Opavě, 2011, s. 209-215. ISBN 978-80-7248-773-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K problematice nářeční terminologie
Název česky K problematice nářeční terminologie
Název anglicky On dialectal terminology
Autoři VOJTOVÁ, Jarmila (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání První. Frýdek-Místek, Dialektologie a geolingvistika v současné střední Evropě, od s. 209-215, 7 s. 2011.
Nakladatel Kleinwächter spolu se Slezskou univerzitou v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00063288
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7248-773-8
Klíčová slova česky dialektologie; středomoravská a východomoravská nářeční skupina; nářeční lexikální zásoba; tradiční terminologie; řeznictví
Klíčová slova anglicky dialectology; Central Moravian and East Moravian dialects; vocabulary of dialects; trade terminology; butchery
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Martin Svora, učo 9684. Změněno: 16. 4. 2013 02:07.
Anotace
Příspěvek se zabývá nářeční slovní zásobou středomoravských a východomoravských nářečí. Zejména řeznickou nářeční terminologií.
Anotace anglicky
The article deals with the vocabulary of Moravian (East Moravian and Central Moravian dialects), especially with the dialectal terminology relating to butchery. It contains the vocabulary of a traditional trade, from the slaughter of pigs to making meat products, including also items specific not only of the particular trade, but also those of a wider use. The article also provides a description of naming types and tendencies typical of this part of vocabulary, proving as well that the analyzed dialectal terminology is still alive, forming a specific part of a professional language from the spheres of meat processing and preparation of meat products.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 05:32