Detailed Information on Publication Record
2011
K problematice nářeční terminologie
VOJTOVÁ, JarmilaBasic information
Original name
K problematice nářeční terminologie
Name in Czech
K problematice nářeční terminologie
Name (in English)
On dialectal terminology
Authors
VOJTOVÁ, Jarmila (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
První. Frýdek-Místek, Dialektologie a geolingvistika v současné střední Evropě, p. 209-215, 7 pp. 2011
Publisher
Kleinwächter spolu se Slezskou univerzitou v Opavě
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Field of Study
60200 6.2 Languages and Literature
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/00216224:14210/11:00063288
Organization unit
Faculty of Arts
ISBN
978-80-7248-773-8
Keywords (in Czech)
dialektologie; středomoravská a východomoravská nářeční skupina; nářeční lexikální zásoba; tradiční terminologie; řeznictví
Keywords in English
dialectology; Central Moravian and East Moravian dialects; vocabulary of dialects; trade terminology; butchery
Tags
Tags
International impact
Změněno: 16/4/2013 02:07, Martin Svora
V originále
Příspěvek se zabývá nářeční slovní zásobou středomoravských a východomoravských nářečí. Zejména řeznickou nářeční terminologií.
In English
The article deals with the vocabulary of Moravian (East Moravian and Central Moravian dialects), especially with the dialectal terminology relating to butchery. It contains the vocabulary of a traditional trade, from the slaughter of pigs to making meat products, including also items specific not only of the particular trade, but also those of a wider use. The article also provides a description of naming types and tendencies typical of this part of vocabulary, proving as well that the analyzed dialectal terminology is still alive, forming a specific part of a professional language from the spheres of meat processing and preparation of meat products.