WEBER, Pavel. Zvláštnosti a rizika farmakoterapie ve stáří. In Komplexní pohled na život a problematiku seniorů - geriatrický seminář. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zvláštnosti a rizika farmakoterapie ve stáří.
Název anglicky Particularities and risks in the farmocological treatment in old age
Autoři WEBER, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Komplexní pohled na život a problematiku seniorů - geriatrický seminář, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00063466
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky multimorbidita – polyfarmakoterapie – lékové interakce – farmakokinetika – farmakodynamika – compliance.
Klíčová slova anglicky multi-morbidity - polypharmacy - drug interactions - pharmacodynamics - pharmacokinetics - compliance
Změnil Změnil: prof. MUDr. Pavel Weber, CSc., učo 37287. Změněno: 3. 2. 2013 00:43.
Anotace
S vyšším věkem souvisí multimorbidita a s ní je těsně spjata farmakoterapie chorob vyššího věku. Rostoucí počet seniorů a poměrně malá pozornost věnovaná této skutečnosti v širší lékařské veřejnosti činí tuto problematiku klinicky velmi významnou z praktického hlediska. Tato skutečnost podtrhuje potřebu hlubších znalostí alespoň základů gerontofarmakologie a jejich specifik v širší lékařské veřejnosti – včetně znalostí změn farmakodynamiky a farmakokinetiky ve stáří. Právě lékaři negeriatři budou v každodenní klinické praxi nejednou postaveni před otázku lékových interakcí a nežádoucích vedlejších účinků léků jak celkových tak i lokálních. Medikamentózní léčba je spojena v každém věku (a ve stáří ještě významněji) s rozvojem možných vedlejších a nežádoucích účinků. Navíc některé potraviny, nápoje a poživatiny, případně konzervační přísady mohou mít vliv na jejich léčebný efekt. Ve stáří bude navíc tato problematika významně spjata díky multimorbiditě s výskytem velkých geriatrických syndromů (instabilita s pády, imobilita, ev. dekubitus, inkontinence, intelektové a smyslové poruchy zraku a sluchu).
Anotace anglicky
Significant changes in numerous drug effects can be found in most people of advanced age. The range of applicable drugs changes in the old age and tends gradually to polypharmacotherapy. Multi-morbidity is a typical feature as well as nutritional problems and increasing risk of non-compliance. These facts when combined with pharmaco-kinetical and pharmaco-dynamical changes may lead up to serious undesired side effects and drug interactions. Increasing age brings generally increased iterindividual variability of dosages needcd for achieving the therapeutical effect. Pharmacotherapy in geriatric patients can be not only significantly curative but also dangerously toxic.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:25