k 2012

Podstawy prawne kształcenia uczniów zdolnych – dzieci obcokrajowców w RC

ŠŤÁVA, Jan a Jana ŠKRABÁNKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Podstawy prawne kształcenia uczniów zdolnych – dzieci obcokrajowców w RC

Název česky

Legislativní východiska pro vzdělávání nadaných žáků – dětí cizinců v ČR

Název anglicky

The legislative basis for the education of gifted students--children of foreigners in the Czech Republic

Autoři

ŠŤÁVA, Jan a Jana ŠKRABÁNKOVÁ

Vydání

Wielokulturowe aspekty edukacji uczniów zdolnych jako istotny element procesu kształcenia w zakresie specjalizacji nauczycielskiej. Referát na mezinárodní konferenci. 2012. 2012

Další údaje

Jazyk

polština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

50300 5.3 Education

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

Klíčová slova česky

Děti cizinců, legislativa v práci s nadanými žáky, rodiče cizinci, nadání, talent, jazyková zdatnost, školní znevýhodněné prostředí, jazykové bariéry ve vzdělávání, výzkumné šetření.

Klíčová slova anglicky

Childrens Amiens, legislation in work with talented pupils, parents, for talent, talent, linguistic prowess, school disadvantaged environment, language barriers in education, the research investigation.
Změněno: 15. 2. 2013 10:34, PaedDr. Jan Šťáva, CSc.

Anotace

V originále

Niniejszy artykuł podejmuje zagadnienie podstaw prawnych i stanowi wprowadzenie w problematykę osiągnięć szkolnych oraz uzdolnień dzieci obcokrajowców mieszkających w Republice Czeskiej. Prezentuje ponadto niektóre bariery w ich kształceniu. Część wstępna zawiera podstawową charakterystykę grupy respondentów oraz niektóre różnice. W artykule następnie przedstawiono wyniki badań ankietowych ukierunkowanych na sferę zainteresowań dzieci nauką, ich środowiskiem rodzinnym i potrzebę pomocy przy odrabianiu lekcji.

Česky

Příspěvek se zabývá legislativními podmínkami a vstupem do problematiky školní úspěšnosti a nadání dětí cizinců, žijících v České republice a uvádí některé bariéry v jejich vzdělávání. Úvodní část nabízí základní charakteristiku souboru respondentů včetně některých specifik. V příspěvku jsou dále uvedeny výstupy dotazníkového šetření, které bylo zaměřeno oblast zájmu dětí o výuku, jejich domácí zázemí a potřebu pomoci při přípravě do školy.

Návaznosti

MSM0021622443, záměr
Název: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání

Přiložené soubory