BĚLÍKOVÁ, Jitka a Svatopluk SYNEK. Nové perspektivy v léčbě amblyopie. In 19. mezinárodní veletrh oční optiky, optometrie a oftalmologie OPTA 2013, 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové perspektivy v léčbě amblyopie
Název česky Nové perspektivy v léčbě amblyopie
Název anglicky New perspectives in amblyopia treatment
Autoři BĚLÍKOVÁ, Jitka a Svatopluk SYNEK.
Vydání 19. mezinárodní veletrh oční optiky, optometrie a oftalmologie OPTA 2013, 2013. 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Amblyopie;okluzní terapie;kritická perioda;plasticita mozku;zrakový kortex;inhibice;percepční cvičení;obohacení životního prostředí
Klíčová slova anglicky Amblyopia;occlusion therapy;critical period;cortex plasticity;visual cortex;inhibition;perceptual learning;environmental enrichment
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D., učo 101080. Změněno: 7. 1. 2014 12:28.
Anotace
Amblyopií (tupozrakostí) rozumíme stav, kdy je snížená zraková ostrost na oku bez zjevné organické příčiny (funkční porucha). Vzniká v raném dětství, v období tzv. kritické periody, během níž je zrakový mozkový kortex velmi citlivý na působení zrakových vjemů. Pokud dojde k abnormální zrakové stimulaci v tomto období (působení amblyogenních faktorů: strabismus, anizometropie, optická neprůhlednost očních médií), přenos senzorických vjemů z postiženého oka do korových zrakových center je porušen. Dochází pak nejen k dramatickému snížení zrakové ostrosti, ale také k postižení dalších zrakových funkcí (kontrastní citlivost, binokulární funkce). Tradiční terapií je penalizace zdravého oka ve snaze obnovit přenos a zpracování vjemů z oka amblyopického. Okluzní terapie s sebou přináší určité nevýhody, z nichž největší je skutečnost, že je neúčinná po uzavření kritické periody, tj. po ukončení 8-12 roku věku. Tento fakt je vysvětlován nedostatkem plasticity dospělého mozku. Nicméně výsledky nedávných experimentů na zvířatech a klinických studií představují velkou výzvu pro tento tradiční koncept. Ukazuje se totiž, že původní předpoklad o absenci plasticity zrakového kortexu a tudíž nemožnosti léčby tupozrakosti po 12 roku věku není zcela definitivní. Podařilo se odhalit netušený potenciál mozku pro opětovné zvýšení plasticity i dlouho po uzavření kritické periody. Byly již navrženy různé strategie, které dokáží stimulovat potřebnou plasticitu i v dospělém mozku a tak umožní obnovení normálních zrakových funkcí i dávno po uzavření kritické periody. Většina názorů se shoduje na klíčové roli kortikální inhibice (útlumu) pro definování mezí kritické periody. Možné strategie se zaměřují na modulaci poměru inhibičního/excitačního přenosu v mozku. Z možných strategií budou zmíněny farmakologické intervence, manipulace na úrovni ovlivnění životního prostředí a význam percepčního cvičení s jeho moderními formami.
Anotace anglicky
Amblyopia is a condition in which there is significantly reduced visual acuity in the apparently healthy eye. It develops in an early childhood during the critical period of brain development. During this time the visual cortex is extremely sensitive to visual input. If the visual input is abnormal, deficits occur and amblyopia develops. Besides low visual acuity there are other visual functions that are affected (stereoacuity, contrast sensitivity, etc.) Traditional therapy approach is patching the good eye. The point is to force the brain to use the input form the amblyopic eye. However, this therapy is has many drawbacks. The new experiments shows there might be another options in treating amblyopia. The key role of inhibition/excitation ratio has been identified and accordingly new treatment strategies have been suggested. Among the most promising is the pharmacological manipulation and the concept of perceptual learning.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 23:49