ŠMÍDOVÁ, Iva a Jindřich FIALA. Poruchy metabolismu a nutrice spojené s abúzem alkoholu. Praktický lékař. Praha: Mladá fronta, 2013, roč. 93, č. 1, s. 32-36. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poruchy metabolismu a nutrice spojené s abúzem alkoholu
Název česky Poruchy metabolismu a nutrice spojené s abúzem alkoholu
Název anglicky Metabolic and nutritional disorders associated with alcohol abuse
Autoři ŠMÍDOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí) a Jindřich FIALA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praktický lékař, Praha, Mladá fronta, 2013, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00068038
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky abúzus alkoholu; výživa; metabolismus alkoholu; endokrinní působení alkoholu
Klíčová slova anglicky alcohol abuse; nutrition; metabolism of alcohol; endocrine effects of alcohol
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 30. 8. 2013 10:49.
Anotace
Problematika výživy u osob škodlivě užívajících alkohol je významná zejména při léčbě chorob ať již v přímé souvislosti s alkoholem, nebo bez souvislosti s alkoholem. Hrají zde roli takové faktory jako vstřebávání látek ze zažívacího traktu, energetické rezervy, stav metabolismu, imunita organismu. Všechny tyto aspekty mohou být ovlivněny příjmem potravy a zvyklostmi s ním spojenými. Velký význam výživy pro onkologicky nemocné, pro pacienty vyžadující intenzivní péči či pro nemocné s poruchou příjmu potravy (stenózy, divertikly jícnu apod.) nebo vstřebávání (resekce střev, zánětlivá onemocnění zažívacího ústrojí) je známý a začíná nabývat na významu. Tento článek má za úkol ukázat, jakým způsobem je ovlivněn organismus osob s abúzem alkoholu po stránce nutrice a fyziologie zažívacího traktu.
Anotace anglicky
The question of nutrion in persons that abuse alcohol is very important particularly when treating diseases, whether associated with alcohol consumption or not. Factors such as absorption from the digestive tract, energetic reserves, metabolism, immunity can all influence treatment and all these factors may be influenced by food ingestion and associated habits. The importance of nutrition for patients with malignant diseases, patients requiring intensive care, for patients with impaired food intake or maladsorption has been known for a long time andits influence is increasingly recognised.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 12:44