STODOLA, Jiří. Pojem informace jako anomálie v informační vědě. ProInflow: časopis pro informační vědy. 2013, roč. 5, č. 1, s. 1-18. ISSN 1804-2406.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pojem informace jako anomálie v informační vědě
Název anglicky The concept of information as an anomaly in information science
Autoři STODOLA, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání ProInflow: časopis pro informační vědy, 2013, 1804-2406.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14750/13:00068146
Organizační jednotka Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky
Klíčová slova česky rozsah pojmu; pojmy; pojmová analýza; informační věda; informace; definice
Klíčová slova anglicky scope of the term; information science; information; definitions; conceptual analysis; concepts
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Jiří Stodola, PhD., učo 40247. Změněno: 10. 6. 2013 13:13.
Anotace
Předmětem článku je analýza pojmu informace, který je chápán jako určitá anomálie v informační vědě. Nejprve je stručně pojednáno o rozsahu pojmu informace.. Poté je proveden rozbor 23 významných definic pojmu informace, které vznikly v rámci informační vědy a příbuzných oborů. Ze zjištěných údajů jsou pak vyvozeny některé závěry o povaze pojmu informace a je učiněn pokus o nastínění jeho dalšího osudu v rámci informační vědy. Jedním ze závěrů je, že informace je pravděpodobně pojem, který se nějakým způsobem týká veškeré reality, tedy že jde o pojem, kterému se v klasické logice říká pojem transcendentální. Tato skutečnost se s ohledem na to, že informační věda je oborem speciálním, jeví jako závažný metodologický problém, který má tři možná řešení: transformaci informační vědy ve vědu univerzální, zúžení pojmu informace na pojem speciální nebo nahrazení pojmu informace pojmem jiným.
Anotace anglicky
The subject of the article is an analysis of the concept of information, which can be regarded as an anomaly in information science. First, there is considered scope of the concept of information. Then an analysis of twenty-three significant definitions of the concept of information, which have been created in the framework of information science and of the related fields, is realized. Some conclusions about the character of the concept of information are inferred from the obtained results and the possible future of this concept in information science is outlined. One of the conclusions is that information is a concept, which in some sense covers a whole of reality, i.e. that it is a concept which is called transcendental within the classical logic. This fact seems – with regard to that that information science is a special discipline – to be a serious methodological problem, which has three solutions: a transformation of information science into a universal science, a narrowing of the universal concept to the special concept, or a replacement of the concept of information by the other concept.
Návaznosti
MUNI/A/0905/2012, interní kód MUNázev: Specifický výzkum 2012: Inovace, kreativita a excelence v oboru Informační studia a knihovnictví (Akronym: SV2012)
Investor: Masarykova univerzita, Specifický výzkum 2012: Inovace, kreativita a excelence v oboru Informační studia a knihovnictví, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:28