B 2013

Bosna v chorvatských národně-integračních ideologiích 19. století

STEHLÍK, Petr

Základní údaje

Originální název

Bosna v chorvatských národně-integračních ideologiích 19. století

Název anglicky

Bosnia in Croatian National-Integrational Ideologies of the 19th Century

Autoři

STEHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Vyd. 1. Brno, 217 s. Spisy Masarykovy univerzity v Brně ; č. 415, 2013

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14210/13:00068587

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-80-210-6239-9

Klíčová slova anglicky

Bosnia; Bosnians; Bosnian Muslims; Croatian national ideology; Croatian national integration; Illyrism; Yugoslavism; Pravaštvo

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 15. 4. 2014 16:37, Mgr. Vendula Hromádková

Anotace

V originále

Práce z historické perspektivy a na základě komparativního rozboru dobových pramenů politické a literární povahy souhrnně charakterizuje a vyhodnocuje postavení a úlohu Bosny v chorvatských národně-integračních ideologiích, které udávaly ráz utváření moderního chorvatského národa v 19. století (ilyrismus, jihoslovanství, pravašství). Ačkoliv byla Bosna objektem zájmu prakticky všech generací chorvatských politiků, dosud nevznikla obdobná práce, která by pojmenovávala proměny a konstanty pojetí historické, politické a národní příslušnosti Bosny a nastiňovala vývoj utváření obrazu této země a jejích obyvatel v chorvatském prostředí. V češtině pak nebyla dosud v takto hutné formě a rozsahu zpracována obecná charakteristika zkoumaných národně-politických koncepcí.

Anglicky

The work comprehensively characterizes and assesses the status and role of Bosnia in Croatian national integration ideologies, which greatly contributed to the formation of modern Croatian nation in the 19th century (Illyrism, Yugoslavism, "Pravaštvo"). The text is written from a historical perspective and based on the comparative analysis of period political and literary sources. Although Bosnia has been a subject of interest for practically all generations of Croatian politicians, there has not been a similar work written yet describing the transformations and constant ideas about the historical, political and national status of Bosnia and outlining the creation of the image of Bosnia and its inhabitants in Croatian milieu.

Přiložené soubory

Stehlik_2013_def_bez_tiskarny__final__tj._s_tirazi_a_jmennym_rejstrikem_.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru