ČERNÝ, Michal. Big data a jejich možnosti v kontextu knihoven. Knihovna. Praha: Národní knihovna, 2013, roč. 24, č. 1, s. 104-111. ISSN 1801-3252.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Big data a jejich možnosti v kontextu knihoven
Název česky Big data a jejich možnosti v kontextu knihoven
Název anglicky Big data and their potential in the context of libraries
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Knihovna, Praha, Národní knihovna, 2013, 1801-3252.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00068588
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky big data; NoSQL; Graph search; knihovny; informační společnost
Klíčová slova anglicky big data; NoSQL; Graph search; library; information society
Štítky rivok
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 22. 2. 2017 23:15.
Anotace
Big data (velká data) představují jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí informatiky, s velkým potenciálem proměnit fungování celého internetu, informační společnosti, ale také například knihoven. Právě ty disponují velkým množstvím částečně strukturovaných dat a měly by být informačními centry v celospolečenském kontextu. Článek se věnuje možnostem využití big data v knihovnách , a s tím spojeným změnám v práci informačních specialistů a změnám informačního vzdělávání. Prostor je věnován také jednotlivým soudobým řešením jako je vizualizace big data, NoSQL databázím a dalším možným řešením, vždy v kontextu možného knihovnického využití.
Anotace anglicky
Big data represent one of the most dynamic trends in computer science, with great potential to transform the performance of the Internet, the information society, but also, for example libraries, which have a large number of semi-structured data and should be information centers in a societal context. Paper deals with the possibilities of big data use in libraries, and the related changes in the work of information specialists and information education. Space is also devoted to various contemporary solutions such as data visualization bug, NoSQL databases and other possible solution. Always in context of the potential use of the library.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0241, interní kód MUNázev: Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU (Akronym: CEINVE)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:17