2009
Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody
BOCHNÍČEK, ZdeněkZákladní údaje
Originální název
Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody
Název anglicky
An Experimental Study of Sudden Crystallization of Supercooled Water
Autoři
Vydání
Brno, Veletrh nápadů učtelů fyziky 14, konferenční sborník, od s. 33-37, 5 s. 2009
Nakladatel
MU Brno
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
ISBN
978-80-210-5022-8
Klíčová slova česky
fázové změny, kalorimetrie
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 29. 8. 2013 12:43, doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.
Anotace
V originále
Podchlazená kapalina, je zajímavý fenomén, který lze ve středoškolské výuce využít jak v kalorimetrii, tak i jako důsledek existence povrchové energie na rozhraní pevná látka - kapalina. Je samozřejmé, že při náhlém zamrznutí nemůže dojít k fázové změně celého objemu kapaliny. Uvolněné skupenské teplo tuhnutí vznikající směs ohřívá a po dosažení teploty tání se proces zastaví. Pro vodu přibližně platí, že každý stupeň Celsia podchlazení vede k zamrznutí jednoho procenta vody. Příspěvek popisuje dvě různé experimentální metody měření množství vytvořeného ledu. Jeden vychází z kalorimetrické rovnice a druhý je založen na změně objemu vody při tuhnutí.