D 2009

Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody

BOCHNÍČEK, Zdeněk

Základní údaje

Originální název

Experimentální studium náhlého zamrznutí podchlazené vody

Název anglicky

An Experimental Study of Sudden Crystallization of Supercooled Water

Vydání

Brno, Veletrh nápadů učtelů fyziky 14, konferenční sborník, od s. 33-37, 5 s. 2009

Nakladatel

MU Brno

Další údaje

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

ISBN

978-80-210-5022-8

Klíčová slova česky

fázové změny, kalorimetrie

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 29. 8. 2013 12:43, doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr.

Anotace

V originále

Podchlazená kapalina, je zajímavý fenomén, který lze ve středoškolské výuce využít jak v kalorimetrii, tak i jako důsledek existence povrchové energie na rozhraní pevná látka - kapalina. Je samozřejmé, že při náhlém zamrznutí nemůže dojít k fázové změně celého objemu kapaliny. Uvolněné skupenské teplo tuhnutí vznikající směs ohřívá a po dosažení teploty tání se proces zastaví. Pro vodu přibližně platí, že každý stupeň Celsia podchlazení vede k zamrznutí jednoho procenta vody. Příspěvek popisuje dvě různé experimentální metody měření množství vytvořeného ledu. Jeden vychází z kalorimetrické rovnice a druhý je založen na změně objemu vody při tuhnutí.