BLAŽEK, Václav a Michal SCHWARZ. Číslovky v sinitických jazycích. Dálný východ. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012, roč. 2, č. 2, s. 69-116. ISSN 1805-1049.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Číslovky v sinitických jazycích
Název anglicky Numerals in Sinitic Languages
Autoři BLAŽEK, Václav (203 Česká republika, garant, domácí) a Michal SCHWARZ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Dálný východ, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, 2012, 1805-1049.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00066323
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky sinitické jazyky/dialekty; sino-korejský; sino-japonský; sino-vietnamský; tai-kadai; číslovky; výpůjčky
Klíčová slova anglicky Sinitic languages/dialects; sino-korean; Sino-Japanese; Sino-Vietnamese; Tai-Kadai; numerals; borrowings
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Schwarz, Ph.D., učo 12488. Změněno: 18. 1. 2019 23:37.
Anotace
Příspěvek sleduje dva cíle: (i) demonstrovat podobnosti a rozdíly mezi jednotlivými sinitickými jazyky/dialekty na příkladu tak kompaktního vzorku slovní zásoby, jakým jsou základní číslovky, a to v perspektivě rekonstruovatelných fází vývoje čínštiny; (ii) identifikovat číslovky čínského původu ve vybraných nesinitických jazycích se zaměřením na jazyky tai-kadai. Poměrně značné rozšíření čínských číslovek v jazycích Jihovýchodní Asie vedlo v minulých dekádách k hypotézám o genetické příbuznosti sino-tibetských a tai-kadaiských, ale i jiných rodin jazyků. Základní číslovky a terminologie drobného obchodu jsou však prerekvizitou kontaktů v etnicky smíšených oblastech a ukazují spíše na výsledek společenské výměny. Na materiálu taiského jazyka buyi jsou na závěr srovnány i tendence vývoje výslovnosti číslovek v tomto jazyce díky komparaci dat z padesátých a devadesátých let 20. stol.
Anotace anglicky
The present contribution has two purposes: (i) To demonstrate similarities and differences between individual Sinitic languages / dialect, using as illustrative example such compact specimen of lexicon as cardinal numerals in perspective of recontructible phases of development of Chinese; (ii) To identify the numerals of Chinese origin in chosen non-Sinitic languages, namely Sino-Vietnamese, Sino-Korean, Sino-Japanese, and Tai-Kadai. A relatively large dispersion of Chinese numerals in languages of the Far East and Southeast Asia was a reason, why some scholars thought about a genetic relationship between the Sino-Tibetan and Tai-Kadai language families. But the numerals and busines terminology represent a prerequisite of contacts in the ethnic mixtured areas and indicate the results of social communications and exchanges. Finally the numerals of the North Taic language Buyi serve to demonstrate their development from mid to the end of the 20th century.
Návaznosti
GAP406/12/0655, projekt VaVNázev: Jazykové interference Indoevropanů v Centrální Asii a Číně
Investor: Grantová agentura ČR, Jazykové interference Indoevropanů v Centrální Asii a Číně
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 01:09