D 2013

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

PROCHÁZKOVÁ, Lenka a Barbora KOSTIHOVÁ

Základní údaje

Originální název

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

Název česky

Výživa adolescentů se zaměřením na školní prostředí

Název anglicky

Adolescent nutrititon focusing on the school environment

Autoři

PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí) a Barbora KOSTIHOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Brno, Současné trendy výchovy ke zdraví, od s. 193-200, 8 s. 2013

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50300 5.3 Education

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14410/13:00069304

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

ISBN

978-80-210-6316-7

Klíčová slova česky

školní stravování; zdravá výživa; svačina; pitný režim; školní jídelna;

Klíčová slova anglicky

school boarding; healthy nutrition; snack; drinking mode; school canteen;
Změněno: 25. 3. 2014 14:52, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.

Anotace

V originále

Strava dětí je dnes z velké části ovlivněna zejména reklamami a modernizací doby vůbec. Zhoršující se tendence stravování dětí a zlepšující se moderní technologie se staly výzvou, a to ve směru nabídky zdravé svačiny s optimálními výživovými dávkami. Příspěvek popisuje výsledky výzkumné sondy, která zjišťovala výživové návyky žáků v rámci snídaně, dopoledních svačin a též obědů ve školní jídelně. Kvantitativní výzkumné šetření bylo doplněno o rozhovory s vedoucími školních jídelen.

Anglicky

The diet of children today is largely influenced by the particular advertising and upgrading of all time. Declining trend in food for children and improving modern technology has become a challenge, in the direction of supply of healthy snacks with optimal nutritional benefits. This paper describes research results of the probe, which examined the nutritional habits of students in the breakfast, morning snacks and lunch also in the school cafeteria. The quantitative survey was supplemented by interviews with managers of school canteens.