MOTAL, Jan. Důstojnost novináře ve světle praktického rozumu: Mravní střed v perspektivě Kantovy autonomie. In Etika v profesiách: 13. medzinárodná vedecká konferencia z cyklu Etické myslenie minulosti a súčasnosti, Červený Kláštor. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Důstojnost novináře ve světle praktického rozumu: Mravní střed v perspektivě Kantovy autonomie
Název česky Důstojnost novináře ve světle praktického rozumu: Mravní střed v perspektivě Kantovy autonomie
Název anglicky The Journalist's Dignity and Practical Wisdom: Moral Mean in the Perspective of Kant's Autonomy
Autoři MOTAL, Jan.
Vydání Etika v profesiách: 13. medzinárodná vedecká konferencia z cyklu Etické myslenie minulosti a súčasnosti, Červený Kláštor, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky žurnalistika; etický kodex; ctnost; praktický rozum; středovost; deontologie
Klíčová slova anglicky journalism; ethical code; virtue; practical wisdom; mean; deontology
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PhDr. David Zbíral, Ph.D., učo 52251. Změněno: 30. 1. 2014 16:42.
Anotace
Příspěvek na ploše případové studie otevírá teoretickou otázku založení mravnosti novináře na jeho důstojnosti, a to s využitím Kantových kategorií autonomie a ctnosti a aristotelského pojmu mravního středu. Argumentace vychází z případu vraždy patnáctileté dívky v Jihlavě na jaře roku 2013 a podrobného popisu tohoto násilí v českých médiích (MF DNES a iDNES). Příspěvek na tomto základě reviduje argumenty, jimiž by bylo možné postoj novinářů k události podpořit, a to s využitím deontologických a konsekvencialistických východisek. Teoretická polemika odhaluje nedostatečnost argumentů v jejich heteronomní povaze a konfrontuje je s lidskou důstojností ve světle Kantovy analytiky praktického rozumu. Autonomie je zde traktována v souladu s Kantem jako obecné mravní východisko odpovídající lidské důstojnosti. Příspěvek však vykračuje dále a rozvíjí Kantův pojem ctnosti s využitím Aristotelova středu. Praktický rozum je tak zde chápán jako povinnost člověka jednat autonomně, tedy nezávisle, a pracovat na dosažení středového stavu, tedy ctnosti.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to analyse the moral autonomy of journalist on the basis of Kant's analytics of practical reason and Aristotle's mean. Starting with a case study of a media representation of the murder of young girl in 2013 in Jihlava, Czech republic, the paper reveals every deontological and consequentialistic advocation of this representation as heteronomous. That means, that these theoretical positions do not provide sufficient grounds for the dignity and autonomy of professional journalist. The paper argues, that any moral journalist has to base his ethics on the dignity of personality, it means on his autonomy. This autonomy leads him to acquire practical wisdom and achieve a habit of virtue. With a respect to complexity of the personal dignity, the good journalist acts morally not only in his service, but also in his private life.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:24