ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena. Práce jako společenskovědní problém. Psychologie pro praxi. Praha: Karolinum, 2013, XLVIII, 3-4, s. 25-33. ISSN 1803-8670.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Práce jako společenskovědní problém
Název anglicky Labor as social-science subject
Autoři ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Psychologie pro praxi, Praha, Karolinum, 2013, 1803-8670.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/13:00066392
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky práce; vědecko-technický vývoj; úbytek živé práce; důsledky a rizika nezaměstnanosti
Klíčová slova anglicky labor; scientific-technical progress; loss of live human labor; impacts and risk of unemployment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 20. 2. 2014 15:32.
Anotace
Práce, která ve společenských vědách zůstává spíše na okraji teoretického zájmu, je zde představena nejen jako kategorie ekonomická a úzce antropologická, ale také jako kategorie obecně sociokulturní. Na výkon zaměřená ekonomika, která pohotově vstřebává vědecko-technický pokrok, z pracovního procesu uvolňuje stále více práceschopné populace. Plnohodnotnou práci však potřebuje člověk, jako aktivní společenský živočich s konzervativní biologickou přirozeností. Živé lidské práce v technicky rozvinutých společnostech hrozivým tempem ubývá. Práce tak přestává být hlavní ekonomickou kategorií a stává se bohužel kategorií psychologickou a medicínsko-terapeutickou. V rámci lidské ontogeneze má absence pracovní aktivity zvláště negativní důsledky v období mladé dospělosti a ve fázi starší dospělosti.
Anotace anglicky
Labor, which has been mostly at the edge of theoretical focus in social sciences, is introduced here not only as an economic and narrowly anthropological category but also as a general-sociocultural category. The performance-oriented economy, which has readily absorbed the scientific-technical progress, has been releasing growing parts of employable population from work. Yet humans, as active social animals with conservative biological constitution, increasingly need adequate labor. Live human labor has been terribly quickly disappearing in technically developed societies. Labor therefore ceases to be an economic category and has unfortunately become a psychological and medical-therapeutical category. In terms of human ontogenesis the absence of labor activity has negative implications during periods of young adulthood and in older adulthood.
Návaznosti
GAP407/11/0388, projekt VaVNázev: Nezaměstnanost a její důsledky pro rodinu a zdraví
VytisknoutZobrazeno: 19. 8. 2024 04:12