Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1125485, author = {Kumstát, Michal and Hrazdira, Luboš}, article_number = {2}, keywords = {Thermic effect of food; indirect calorimetry; resting energy expenditure; fat free mass; protein; maltodextrin}, language = {cze}, issn = {1338-161X}, journal = {Slovak Journal of Health Sciences}, title = {Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu}, volume = {4}, year = {2013} }
TY - JOUR ID - 1125485 AU - Kumstát, Michal - Hrazdira, Luboš PY - 2013 TI - Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu JF - Slovak Journal of Health Sciences VL - 4 IS - 2 SP - 45-54 EP - 45-54 PB - Univerzita sv. Cyrila a Metoda SN - 1338161X KW - Thermic effect of food KW - indirect calorimetry KW - resting energy expenditure KW - fat free mass KW - protein KW - maltodextrin N2 - Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %. ER -
KUMSTÁT, Michal a Luboš HRAZDIRA. Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu. \textit{Slovak Journal of Health Sciences}. Univerzita sv. Cyrila a Metoda, 2013, roč.~4, č.~2, s.~45-54. ISSN~1338-161X.
|