HOLEŠINSKÁ, Andrea. Zkušenosti s řízením cestovního ruchu a jeho legislativní úpravou v zahraničí. Czech Hospitality and Tourism Papers. Hotelnictví, lázeňství, turismus. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2013, roč. 9, č. 19, s. 3-12. ISSN 1801-1535.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zkušenosti s řízením cestovního ruchu a jeho legislativní úpravou v zahraničí
Název anglicky Experience in managing tourism and its legal regulations in abroad
Autoři HOLEŠINSKÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Czech Hospitality and Tourism Papers. Hotelnictví, lázeňství, turismus, Praha, Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2013, 1801-1535.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/13:00069716
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky cestovní ruch; destinační management; legislativní úprava; řízení cestovního ruchu; spolupráce
Klíčová slova anglicky tourism; tourism management; destination management; cooperation; legal regulation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 25. 4. 2014 15:08.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na oblast řízení v destinacích cestovního ruchu. Východiskem článku je popsaný vývoj organizace a spolupráce v alpských zemích jako je Rakousko a Švýcarsko, na jejichž území se jako první začala etablovat platforma destinačního managementu. Zkušenosti z tohoto vývoje se pak promítají do legislativní úpravy organizace a řízení cestovního ruchu na jejich území. Pro ilustraci odlišného vývoje je přiblíženo zavádění legislativních předpisů zaměřených na organizaci a řízení cestovního ruchu ve Slovinsku a na Slovensku. Pro srovnání je doplněna situace popisující vývoj v České republice. Samotný závěr zahrnuje doporučení pro legislativní úpravu organizace a řízení cestovního ruchu v České republice.
Anotace anglicky
The contribution is focused on the managing of tourism destinations. The basis of the paper comes from the development of organisation and cooperation in Alpine countries such as Austria and Switzerland where the platform for destination management was recognized. Their experience in the development was reflected in the legal regulation of tourism organisation and management. To show how the development of tourism organisation and management can be different, the case study of Slovenia and Slovakia is added. For comparison the development in the Czech Republic is present and finally a list of suggestions for legal regulation of tourism organisation and management in the Czech Republic is included.
Návaznosti
MUNI/A/0749/2012, interní kód MUNázev: Ekonomické přínosy cestovního ruchu pro regionální a lokální ekonomiku (Akronym: EPCR II)
Investor: Masarykova univerzita, Ekonomické přínosy cestovního ruchu pro regionální a lokální ekonomiku, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 05:19