DOROSHENKO, Iaroslav, Jana ŽŮRKOVÁ a Jiří PINKAS. SONOCHEMICKÁ PŘÍPRAVA OXIDŮ A FOSFOREČNANŮ LANTHANOIDŮ A URANYL IONTU. In 65. Zjazd Chemikov, Vysoké Tatry, Slovensko. 2013. ISSN 1336-7242.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název SONOCHEMICKÁ PŘÍPRAVA OXIDŮ A FOSFOREČNANŮ LANTHANOIDŮ A URANYL IONTU
Název česky SONOCHEMICKÁ PŘÍPRAVA OXIDŮ A FOSFOREČNANŮ LANTHANOIDŮ A URANYL IONTU
Název anglicky Sonochemical Precipitation of Uranium and Lanthanide Oxides and Phosphates
Autoři DOROSHENKO, Iaroslav (804 Ukrajina, domácí), Jana ŽŮRKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jiří PINKAS (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 65. Zjazd Chemikov, Vysoké Tatry, Slovensko, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10402 Inorganic and nuclear chemistry
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14740/13:00066433
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
ISSN 1336-7242
Klíčová slova česky Sonochemie; Sraženi; Oxidy lanthanoidů; Oxidy uranu; fosforečnany uranu;
Klíčová slova anglicky Sonochemistry; Lanthanide oxides; Uranium oxide; Uranium phosphates;
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Pinkas, Ph.D., učo 627. Změněno: 18. 10. 2013 11:12.
Anotace
V této práci bylo prostudováno sonochemického srážení oxidů a fosforečnanů vybraných lanthanoidů a uranylového iontu z jejich roztoků v organických rozpouštědlech. Charakterizace získaných produktů byla provedena pomocí dostupných analytických metod (IČ spektroskopie, TG/DSC, PXRD, ICP-OES, BET). Sonochemická syntéza a získané nerozpustné oxidické a fosforečnanové látky vybraných kovů byly studovány v této práci s ohledem na to, že mohou být potenciálně použité k přepracování a uložení radioaktivních odpadů, ve formě ve vodě nerozpustných fází podobných přírodním minerálům. Všechny sonochemické reakce srážení oxidů jsme prováděli v tetraethylenglykoldimethyletheru (tetraglym, TGL), jako prekurzory jsme používali acetylacetonátové komplexy vybraných kovů (La3+, Ce3+, Pr3+, Nd3+, Eu3+, Gd3+, Dy3+, Er3+, UO22+). Ve všech případech docházelo ke srážení nerozpustných produktů. Účinnost vysrážení kovů z mateřských roztoků dosahovala ve většině případů více než 60 %. Po kalcinaci při teplotě 1000 oC byly získány oxidy obecného vzorce Ln2O3 s výjimkou Pr6O11, NdO2 a U3O8. Výzkum sonochemického srážení fosforečnanů jsme provedli pro uranylový iont, jako rozpouštědlo a zdroj fosforečnanových iontů jsme používali trimethyl- a triethyl ester kyseliny fosforečné (TMP, TEP). Jako prekurzory byly použity bis(acetylacetonátový) komplex, dusičnan a octan uranylu. Ke srážení nerozpustných produktů docházelo ve všech případech s účinnostmi vysrážení uranu z mateřského roztoku kolem 30 %. Po vypálení na 1000 oC byl izolován difosforečnan uraničitý UP2O7 ve všech případech.
Anotace anglicky
In this work, we examined feasibility of sonochemical precipitation of lanthanide and uranyl ions from their solutions in organic solvents, such as tetraglyme and triethylphosphate, with the aim of potentially using this procedure for removing radioactive elements from nuclear waste streams. The precipitated compounds should be easily converted to highly insoluble waste forms, such as mixed metal oxides and phosphates, for long-term deposition and safe storage. We used 2,4-pentanedionato (acac) complexes of lanthanide and uranyl ions as initial surrogate models for radionuclides and by sonolysis obtained amorphous precipitates that were converted to particular oxides and phosphates by calcination. All obtained precipitates were characterized by ICP-OES elemental analyses for metal content, nitrogen adsorption/desorption isotherms for surface areas, IR spectroscopy for the identification of residual organic groups, and by SEM images. Their thermal behavior was studied by TG/DSC analysis and resulting phases were identified by powder X-ray diffraction (XRD) analysis.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
GAP207/11/0555, projekt VaVNázev: Oxidy a fosforečnany kovů jako formy jaderného odpadu: studium sonochemického srážení, tepelných přeměn a rozpustnosti (Akronym: OPNW)
Investor: Grantová agentura ČR, Oxidy a fosforečnany kovů jako formy jaderného odpadu: studium sonochemického srážení, tepelných přeměn a rozpustnosti
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 10:22