MENŠÍK, Josef. Albín Bráf k metodě ekonomie. In Antonie Doležalová. Albín Bráf: Politik, národohospodář a jeho doba. Praha: Národohospodářský ústav Josefa Hlávky, 2013, s. 91–95. ISBN 978-80-86729-85-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Albín Bráf k metodě ekonomie
Název anglicky Albín Bráf on the Method of Economics
Autoři MENŠÍK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Albín Bráf: Politik, národohospodář a jeho doba, od s. 91–95, 5 s. 2013.
Nakladatel Národohospodářský ústav Josefa Hlávky
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14560/13:00069851
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-86729-85-5
Klíčová slova česky Bráf; dějiny ekonomického myšlení; metodologie ekonomie
Klíčová slova anglicky Bráf; history of economic thought; methodology of economics
Změnil Změnil: Mgr. Josef Menšík, Ph.D., učo 1248. Změněno: 17. 3. 2014 18:33.
Anotace
Předmětem příspěvku je výklad a vlastní interpretace Bráfovy metodologie ekonomie. Bráf dosáhl v této oblasti přínosu ekonomické vědě prostřednictvím zaujetí vlastní teoretické pozice, díky originální vyvažující syntéze. Bráfovo pojetí metody společenských věd poskytuje vyvážené propojení empirických i teoretických postupů, nachází jasný náhled na podstatu našeho poznání i jeho limity. Bráf by byl silným kritikem ateoretického přístupu k empirii, stejně jako modelování pro modelování. Za jeho zásadní příspěvek považuji zdůraznění klíčové role vymezení teoretického systému pro veškeré budoucí teoretické závěry. Tím se Bráf staví do jednoznačné opozice k instrumentalismu friedmanovského typu, zlehčujícímu význam předpokladů a struktury modelu pro jeho následnou použitelnost. V případě ekonomie je podle Bráfa podstatnou vlastností vymezení teoretického systému jeho zakořeněnost v daném institucionálním prostředí a z toho důvodu i jeho historická podmíněnost.
Anotace anglicky
The objective of the paper is to present and to interpret the methodology of economics of Czech economist Albin Braf, father of 20th century Czech economics. Braf succeeded in securing an original contribution in the area of economic methodology, which is based on synthesis of different influences, the German historical school and the Austrian school of economics especially. He neatly balances the role both of empirical and of theoretical research and presents his view on the bases of our understanding as well as on its limits. He would be harsh critic of any empirical orientation which is atheoretical as well as of any modelling exercises done for its own sake, irrespective of the empirical reality it is supposed to address. The core of his contribution lies in the stress he puts on the role of sound assumptions for the whole relevance of the theoretical system built thereupon. He is thus in strict opposition to the instrumentalism of Friedman?s style. For economic theory there exists a particular sort of important fundamental suppositions, namely the institutional ones. These suppositions are of necessity rooted in the cultural settings of particular era, which makes any economic theory historically relative.
Návaznosti
MUNI/A/0767/2012, interní kód MUNázev: Společenská ontologie a epistemologie společenských věd (Akronym: BESOG)
Investor: Masarykova univerzita, Společenská ontologie a epistemologie společenských věd, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 20:06