POSPÍŠIL, Ivo. Poslovil se je slavist in komparativist svetovnega slovesa Slavomír Wollman. Slavistična revija. Ljubljana: Slavisticna Drustvo Slovenije, 2013, roč. 62, č. 2, s. 440-445. ISSN 0350-6894.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poslovil se je slavist in komparativist svetovnega slovesa Slavomír Wollman
Název anglicky A Slavist and Comparatist of World Reputation Slavomír Wollman Passed Away
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Slavistična revija, Ljubljana, Slavisticna Drustvo Slovenije, 2013, 0350-6894.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.019 v roce 2011
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00069920
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Filolog; komplexní pohled; důkaz průkopnického významu české školy literární komparatistiky
Klíčová slova anglicky Philologist; complex view; evidence of the pioneering importace of the Czech school of comparative literary studies
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 15. 4. 2014 19:20.
Anotace
Z metodološkega stališča je bil Slavomír Wollman predvsem filolog s široko folkloristično in etnološko, pa tudi splošno kulturno in politično razgledanostjo, ki je svoje delo ukoreninil zlasti v literarni sopojavnosti. Ta kompleksni pogled – ki nikakor ni neživ in zadušljiv, ampak nasičen z zvoki in barvami konkretnih kulturnih in umetnostnih dosežkov – je tudi tih, vendar močan dokaz pionirske vloge češke šole literarne komparativistike.
Anotace česky
Z metodologického hlediska byl Slavomír Wollman především filolog s širokým rozhledem folkloristickým a etnologickým, ale také obecně kulturním a politickým, který své dílo ukotvuje především v interkurenci literární. Tento komplexní pohled – nikoli však neživý a vyčpělý, ale nasycený zvuky a barvami konkrétních kulturních a uměleckých projevů, je také tichým, ale silným důkazem zásadního zakládacího významu české školy literární komparatistiky
Anotace anglicky
From the methodological point of view Slavomír Wollman was, above all, a philologist with a wide folkloric and ethnological, but also a general cultural and political grasp whose work has been mainly anchored in the literary intercurrence. This complex view – but not inanimate and stale, but saturated with sounds and colours of concrete cultural and artistic manifestations is also a silent, but a strong evidence of the principle founding significance of the Czech school of comparative literary studies.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 00:00