2013
Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media
KUBIZNIAKOVÁ, Petra; Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁZákladní údaje
Originální název
Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media
Název česky
Divoké kvasinky a metody jejich detekce - porovnání kultivačních půd
Autoři
KUBIZNIAKOVÁ, Petra (203 Česká republika); Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant)
Vydání
25. Pivovarsko-sladařské dny, 2013
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/13:00070100
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
yeast culture media
Změněno: 14. 12. 2013 11:31, Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.
V originále
The term "wild" yeasts is used for any yeasts other than culture brewers yeast. Wild yeasts can be detected by several cultivation methods. We tested a total of 6 media for the detection of wild yeasts and/or their differentiation from culture bottom or top brewers yeast. Our work was focused on surveying different cultivation methods for the detection of wild yeasts and on the photographic documentation of colonies of selected culture and wild yeasts growing on available media. The study was performed with a set o more than 80 strains of culture brewing and wine yeasts and yeast contaminants of beverage andustry. The practical uselfulness of the media in brewery laboratory was evaluated.
Česky
Pojmem "divoké" nebo "cizí" kvasinky jsou popisovány kvasinky jiné nežli kulturní pivovarské kvasinky. Pro účely detekce divokých kvasinek byla vyvinuta řada různých kultivačních metod. Testovali jsme 6 běžně dostupných půd určených pro detekci divokých kvasinek a/nebo jejich odlišení od kulturních spodních či svrchních pivovarských kvasinek. Cílem naší práce byla prezentace různých kultivačních metod stanovení divokých kvasienek a fotodokumentace vzhedu kolonií vybraných kmenů kulturních a divokých kvasink. Studie byla provedena na souboru více než 80 kulturních pivovarských a vinařských kvasinek a kvasinkových kontaminant nápojového průmyslu. Vhodnocena byla reálná využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.