k 2013

Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media

KUBIZNIAKOVÁ, Petra; Jana KOPECKÁ a Dagmar MATOULKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media

Název česky

Divoké kvasinky a metody jejich detekce - porovnání kultivačních půd

Autoři

KUBIZNIAKOVÁ, Petra (203 Česká republika); Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

25. Pivovarsko-sladařské dny, 2013

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/13:00070100

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

yeast culture media
Změněno: 14. 12. 2013 11:31, Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.

Anotace

V originále

The term "wild" yeasts is used for any yeasts other than culture brewers yeast. Wild yeasts can be detected by several cultivation methods. We tested a total of 6 media for the detection of wild yeasts and/or their differentiation from culture bottom or top brewers yeast. Our work was focused on surveying different cultivation methods for the detection of wild yeasts and on the photographic documentation of colonies of selected culture and wild yeasts growing on available media. The study was performed with a set o more than 80 strains of culture brewing and wine yeasts and yeast contaminants of beverage andustry. The practical uselfulness of the media in brewery laboratory was evaluated.

Česky

Pojmem "divoké" nebo "cizí" kvasinky jsou popisovány kvasinky jiné nežli kulturní pivovarské kvasinky. Pro účely detekce divokých kvasinek byla vyvinuta řada různých kultivačních metod. Testovali jsme 6 běžně dostupných půd určených pro detekci divokých kvasinek a/nebo jejich odlišení od kulturních spodních či svrchních pivovarských kvasinek. Cílem naší práce byla prezentace různých kultivačních metod stanovení divokých kvasienek a fotodokumentace vzhedu kolonií vybraných kmenů kulturních a divokých kvasink. Studie byla provedena na souboru více než 80 kulturních pivovarských a vinařských kvasinek a kvasinkových kontaminant nápojového průmyslu. Vhodnocena byla reálná využitelnost půd v provozní pivovarské laboratoři.