POKORNÁ, Jarmila a Eva VEČERKOVÁ. Trade Name and Trademark versus Domain. Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae brunensis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2013, roč. 61, č. 4, s. 1069-1076. ISSN 1211-8516. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.11118/actaun201361041069.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trade Name and Trademark versus Domain
Název česky Obchodní firma versus doménové jméno
Autoři POKORNÁ, Jarmila (203 Česká republika, garant, domácí) a Eva VEČERKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae brunensis, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2013, 1211-8516.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00070113
Organizační jednotka Právnická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.11118/actaun201361041069
Klíčová slova česky právní povaha doménových jmen; firma; ochranné známky
Klíčová slova anglicky Legal character of domain names; commercial name and trademarks
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 29. 4. 2014 15:48.
Anotace
Though by their technical nature, domain names are only a different expression of the IP address of the applicable technical equipment, and as such, they are not the subject of explicit legal regulation, their practical use evokes many legal problems. Their nature is uncertain - they can be understood as relative entitlements arising from the agreement of the registrar, or the association CZ.NIC as the administrator of the name space of the domain .cz, but concurrently as an estate analogous to a thing, whose owner has the right to exclude all other entities from registration and use of the same or similar name. Registration brings the domain name to trademarks or the commercial name, but a person of a private right provides it only for the name space of the top-level domain that he administrates, and the name spaces of other top-level domains are thus not affected. They can bring interested parties to the required goods or services, but need not identify the person of a trader or manufacturer. They are definite for the given nodal point in the network, but this does not mean that it is possible to register only one domain name for one person. Since in business relations, they can identify goods, services, their sellers and producers, they can come into conflict with the rights to designations, especially trademarks and commercial names. Thus far, court practice is resolving these conflicts using rules for unfair competition, or rules for protection of commercial names and trademarks, but it is not ruled out that in the future, special legal regulation of domain names could be established.
Anotace česky
I když jsou doménová jména svou technickou povahou jen jiným vyjádřením IP adresy příslušného technického zařízení a jako taková nejsou předmětem výslovné právní úpravy, vyvolává jejich praktické použití mnoho právních problémů. Jejich povaha je neurčitá - mohou být chápána jako relativní oprávnění vyplývající ze smlouvy registrátora, resp. sdružení CZ.NIC jako správce jmenného prostoru domény .cz, ale současně též jako statek analogický věci, jehož majitel má právo vyloučit všechny ostatní subjekty z registrace a užívání téhož nebo podobného jména. Registrace přibližuje doménové jméno ochranným známkách či firmě, avšak zajišťuje ji osoba soukromého práva pouze pro jmenný prostor vrcholné domény, který spravuje, jmenné prostory jiných vrcholných domén tak nejsou dotčeny. Mohou zájemce dovést k požadovanému zboží nebo službám, ale nemusí identifikovat osobu obchodníka či výrobce. Jsou jednoznačná pro dané uzlové místo v síti, neznamená to však, že lze pro jednu osobu registrovat jen jedno doménové jméno. Vzhledem k tomu, že mohou v hospodářském styku identifikovat zboží, služby, jejich prodejce i producenty, mohou se dostat do konfliktů s právy na označení, především ochrannými známkami a firmami. Tyto konflikty řeší zatím soudní praxe s využitím pravidel pro nekalou soutěž, popř. pravidel pro ochranu firem a ochranných známek, není však vyloučeno, že v budoucnu může vzniknout speciální právní regulace doménových jmen.
Návaznosti
MUNI/22/katedr.projekt/2013, interní kód MUNázev: Koncepční, systémové a institucionální změny soukromého práva a civilního práva procesního ve světle rekodifikace soukromého práva
Investor: Masarykova univerzita, Koncepční, systémové a institucionální změny soukromého práva a civilního práva procesního ve světle rekodifikace soukromého práva
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 03:18