KAYLOR, Michael Matthew. "Connoisseurs of Mr Forrest Reid's novels will know" : The Ending of Brian Westby. Litteraria Pragensia : Studies in Literature and Culture. Prague: Univerzita Karlova, 2012, roč. 22, č. 44, s. 47-61. ISSN 0862-8424.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Connoisseurs of Mr Forrest Reid's novels will know" : The Ending of Brian Westby
Název česky "Znalci děl Forresta Reida ví" : Konec románu Brian Westby
Autoři KAYLOR, Michael Matthew (840 Spojené státy, garant, domácí).
Vydání Litteraria Pragensia : Studies in Literature and Culture, Prague, Univerzita Karlova, 2012, 0862-8424.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Neglected Irish Fiction, special issue of Litteraria Pragensia
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00066559
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Forrest Reid; Stephen Gilbert; Brian Westby; homoeroticism; Ulster fiction
Klíčová slova anglicky Forrest Reid; Stephen Gilbert; Brian Westby; homoeroticism; Ulster fiction
Štítky Brian Westby, Forrest Reid, Homoeroticism, rivok, Stephen Gilbert, Ulster fiction
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 2. 4. 2014 10:47.
Anotace
Forrest Reid's 1934 novel Brian Westby--a realistic anomaly within the oeuvre of an author prized for "making the supernatural seem not only possible but actual"--chronicles how a chance encounter between a respected English novelist and an Anglo-Irish youth, both on holiday at the Ulster seaside, blossoms into a firm friendship, a friendship that alters, for both good and ill, after they discover that they are actually father and son. Although universally praised as "a gracious and memorable book," one that displays the extent to which its author is "a master of dialogue," Reid's publisher Faber & Faber, as well as several of his period reviewers, found its ending "disconcerting to the reader." Despite himself preferring the alternative ending, Reid refused to replace it for biographical reasons (all of which involved his protégé and fetish Stephen Gilbert, who served as the novel's principal inspiration and to whom it is dedicated). The jarring ending of Brian Westby and the biographical contexts that occasioned it reveal much about why Reid and his works were, still are, and will likely remain "neglected," however canonical these might appear to the few connoisseurs who consider him "the arch-priest of a minor cult."
Anotace česky
Román "Brian Westby" (1934) spisovatele Forresta Reida--nezvykle realistické dílo od autora ceněného pro jeho schopnost "učinit nadpřizeno nejenom možným, ale i skutečným"--líčí, jak se náhodné prázdninové setkání uznávaného anglického romanopisce s irským mladíkem na severu Irska vyvine v pevné přátelství, které se ovšem zásadně změní, poté co vyjde najevo, že se jedná o otce a syna. Ačkoli je kniha obecně oceňována jako "laskavá a pozoruhodná" a ukazuje, do jaké míry je její autor "mistrem dialogu", Reidův vydavatel Faber a Faber, stejně jako někteří doboví recenzenti považovali její konec za "znepokojující". A přestože sám Reid upřednostňoval alternativní konec, odmítl ho v knize z osobních důvodů nahradit (všechny tyto osobní důvody se týkaly jeho chráněnce Stephena Gilberta, který byl pro Reidův román hlavní inspirací a kterému je také věnován). Znepokojivý konec románu a Reidovy osobní zkušenosti, které k němu vedly, ukazují, proč Reid a jeho díla byli, jsou a pravděpodobně i nadále zůstanou "přehlíženými", jakkoli se oněm několika málo znalcům jeho díla mohou zdát kanonickými.
Návaznosti
GA405/09/0056, projekt VaVNázev: Literární biografie jako křižovatka žánrů: Proměny a vlivy v oblasti anglicky psaných literatur
Investor: Grantová agentura ČR, Literární biografie jako křižovatka žánrů: Proměny a vlivy v oblasti anglicky psaných literatur
VytisknoutZobrazeno: 25. 9. 2024 08:41