KUBÍČEK, Petr, Lucie FRIEDMANNOVÁ, Miroslav KOLÁŘ, Milan KONEČNÝ, Jiří KOZEL, Eva MULÍČKOVÁ, Karel STANĚK, Gustav ŠAFR, Čeněk ŠAŠINKA, Radim ŠTAMPACH, Zbyněk ŠTĚRBA, Kateřina TAJOVSKÁ a Václav TALHOFER. Konceptuální a technologické aspekty adaptivní kartografie. Online. In Tomáš Inspektor, Jiří Horák, Jan Růžička. Symposium GIS Ostrava 2013 Geoinformatika pro společnost. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2013, s. 1-7. ISBN 978-80-248-2951-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konceptuální a technologické aspekty adaptivní kartografie
Název anglicky Conceptual and Technological Aspects of Adaptive Cartography
Autoři KUBÍČEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Lucie FRIEDMANNOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miroslav KOLÁŘ (203 Česká republika, domácí), Milan KONEČNÝ (203 Česká republika, domácí), Jiří KOZEL (203 Česká republika, domácí), Eva MULÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karel STANĚK (203 Česká republika, domácí), Gustav ŠAFR (203 Česká republika, domácí), Čeněk ŠAŠINKA (203 Česká republika, domácí), Radim ŠTAMPACH (203 Česká republika, domácí), Zbyněk ŠTĚRBA (203 Česká republika, domácí), Kateřina TAJOVSKÁ (203 Česká republika, domácí) a Václav TALHOFER (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ostrava, Symposium GIS Ostrava 2013 Geoinformatika pro společnost, od s. 1-7, 7 s. 2013.
Nakladatel VŠB - Technická univerzita Ostrava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00070553
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-248-2951-7
Klíčová slova česky adaptivní kartografická vizualizace; kontext; WMS; krizový management
Klíčová slova anglicky adaptive cartographic visualization; context; WMS; emergency management
Změnil Změnil: Mgr. Zbyněk Štěrba, Ph.D., učo 64052. Změněno: 16. 12. 2013 14:47.
Anotace
V tuzemsku i v zahraničí je patrná výrazná veřejná objednávka na integrované zapojení řady vědních oborů pro zajištění krizového managementu. Pro podporu včasného a efektivního rozhodování v mimořádných a případně krizových situacích jsou potřeba aktuální geografické informace, jejich přehledné členění a rychlý a snadný přístup k nim. V souvislosti s uvedenou situací byl v rámci Laboratoře geoinformatiky a kartografie na Geografickém ústavu PřF MU v Brně řešen výzkumný záměr „Dynamická geovizualizace v krizovém managementu (GEOKRIMA)“. Záměr se komplexně zabýval procesem vzniku, aktualizace, generalizace a přenosu geoinformací k uživateli a jejich kartografickou vizualizací. Příspěvek popisuje koncept adaptivní kartografické vizualizace, která je novým metodickým postupem pro uživatelsky orientované a snadněji pochopitelné vizualizace geografických dat a informací. Jsou prezentovány jak konceptuální základy adaptivní vizualizace včetně možných metod a faktorů ovlivňujících adaptaci. Následně je navržena technologická aplikace v podobě kontextové webové mapové služby. Využití adaptivních metod je dokumentováno na příkladu scénáře „Povodeň“ a pro případ senzorových měření.
Anotace anglicky
Emergency maps are traditionally created for three basic purposes: planning, evacuation, and crisis management. Keeping in mind the specifics of each purpose it is obvious that spatial data used for maps preparation and production must be differently visualized even for the same type of emergency situation. Adaptive cartography is a promising methodology dealing with the changing demands of map users. A broad overview of adaptive cartographic approaches is presented with a list of context influencing factors. The adaptive cartography concept is further applied in web based environment and an extension of Web Map Service is proposed. Both conceptual and technological principles are then used for pilot scenario FLOOD.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:11