SVATOŇOVÁ, Hana a František BÁRTÍK. Kvalita života v táborech pro nesvobodné pracovní síly zřízených v oblastech těžby uranové rudy v České republice. In Kvalita života 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita života v táborech pro nesvobodné pracovní síly zřízených v oblastech těžby uranové rudy v České republice
Název česky Kvalita života v táborech pro nesvobodné pracovní síly zřízených v oblastech těžby uranové rudy v České republice
Název anglicky QUALITY OF LIFE OF FORCED LABOR IN REGIONS OF URANIUM MINING
Autoři SVATOŇOVÁ, Hana a František BÁRTÍK.
Vydání Kvalita života 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky těžba uranu; Jáchymov; vězeňské tábory; zajatecké tábory; kvalita života
Klíčová slova anglicky uranium mining; Jáchymov; prison camps; quality of life
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Mgr. Hana Pokorná, Ph.D., učo 39149. Změněno: 2. 4. 2014 21:27.
Anotace
Poválečný rozvoj československého uranového průmyslu významně ovlivnil kvalitu života desítek tisíc lidí. Do po odsunu původních obyvatel přicházela do opuštěné krajiny nová pracovní síla – pracovníci s rodinami či bez nich, kteří se poměrně obtížně integrovali s novým prostředím. Ke zcela zásadní proměně kvality života však došlo u lidí, kteří do oblastí těžby uranu přicházeli nesvobodně. Předkládaný příspěvek je geograficko-historickou sondou do vybrané problematiky kvality života nesvobodné pracovní síly v uranovém průmyslu, zabývá se zmapováním typů táborů pro nesvobodné pracovní síly s ohledem na charakteristiku kvality života v jednotlivých typech táborů. Článek vychází z archivních pramenů (nařízení, směrnice, táborové řády…), ze zápisů vyšetřování inspekce MV či jiných kompetentních orgánů v jednotlivých táborech a terénních výzkumů.
Anotace anglicky
Need for manpower for the uranium industry after the WW II was solved by recruitment of civil workers, but also by the work of tens of thousands of prisoners concentrated in labor prison camps. With the closure of uranium mining these prison camps have been disposed. This article is dedicated to the research of quality if life of men in this prison camps in the Jáchymov. Archival materials were used in research.
Návaznosti
IAA300860903, projekt VaVNázev: Osud české postindustriální krajiny
Investor: Akademie věd ČR, Osud české postindustriální krajiny
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 03:46