Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1138482, author = {Fiala, Jindřich and Kukla, Lubomír}, article_number = {2}, keywords = {child nutrition; adolescent nutrition; dietary habits}, language = {cze}, issn = {1802-6281}, journal = {Hygiena}, title = {SOUVISLOST POTRAVINOVÝCH PREFERENCÍ A KONZUMACE}, volume = {58}, year = {2013} }
TY - JOUR ID - 1138482 AU - Fiala, Jindřich - Kukla, Lubomír PY - 2013 TI - SOUVISLOST POTRAVINOVÝCH PREFERENCÍ A KONZUMACE JF - Hygiena VL - 58 IS - 2 SP - 56-61 EP - 56-61 PB - Tigis s.r.o. SN - 18026281 KW - child nutrition KW - adolescent nutrition KW - dietary habits N2 - Jedním z významných faktorů ovlivňujících stravu je obliba jednotlivých potravin, potravinové preference. Základní chuťové preference jsou vrozené, typicky preference pro sladkou a slanou chuť a naopak odmítání hořké a kyselé chuti. Vrozené preference spolu s konkrétními zkušenostmi a dalšími vlivy utváří míru obliby jednotlivých potravin. Obecně se má za to, že preference patří mezi silné determinanty stravy, že lidé, a obzvláště děti, jedí především to, co jim chutná. Cílem předložené studie bylo zjistit, do jaké míry a jakým způsobem se potravinové preference promítají do skutečné konzumace u rozsáhlého souboru adolescentů. Výzkum byl proveden u 1655 dospívajících ve věku 15 let, v rámci studie ELSPAC v oblasti města Brna. U celkem 56 položek v osmi potravinových a jedné nápojové skupině byly dotazníkovými nástroji zjišťovány jednak preference, jednak frekvence konzumace a byl analyzován jejich vzájemný vztah. Výsledky ukázaly, že preference a skutečná konzumace se výrazně liší. Preference se tedy do konzumace promítají jen částečně. Z deseti nejpreferovanějších položek byly pouze dvě mezi deseti nejkonzumovanějšími. Z deseti nejméně preferovaných se pět položek objevilo mezi deseti nejméně konzumovanými, „negativní preference“ se tedy s konzumací shodují poněkud více. Konzumace byla celkově výrazně zdravější, než odpovídalo preferencím. Bližší analýza ukázala, že lze identifikovat několik typů souvislosti mezi preferencemi a konzumací, podle různých tvarů regresních křivek. Celkem nejvíce položek (27) vykazovalo závislost tvaru „J“, ale například položky ve skupině sladkosti vykazovaly výhradně závislost „U“, zatímco skupina masa vykazovala převážně lineární závislost. Praktické důsledky nelineárních závislostí spočívají zejména v tom, že některé potraviny jsou konzumovány výrazně více (nebo naopak méně), než odpovídá jejich preferencím. Jsou diskutována možná vysvětlení, spočívající v různých externích vlivech. Hlavním závěrem je, že preference nejsou rozhodujícím faktorem pro konzumaci, což dává jasný signál, že strava adolescentů je výrazně ovlivnitelná vnějšími vlivy, v optimálním případě příznivým směrem, cílenými preventivními aktivitami. ER -
FIALA, Jindřich a Lubomír KUKLA. SOUVISLOST POTRAVINOVÝCH PREFERENCÍ A KONZUMACE. \textit{Hygiena}. Tigis s.r.o., 2013, roč.~58, č.~2, s.~56-61. ISSN~1802-6281.
|