PEŘINA, Aleš, Judita PÁLENÍKOVÁ a Dominika KRÁLOVÁ. Bezpečnost odstříkaného mateřského mléka. Sestra. Praha: Mladá fronta a.s., 2014, roč. 24, č. 1, s. 58-59. ISSN 1210-0404.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bezpečnost odstříkaného mateřského mléka.
Název anglicky The safety of expressed breast milk.
Autoři PEŘINA, Aleš, Judita PÁLENÍKOVÁ a Dominika KRÁLOVÁ.
Vydání Sestra, Praha, Mladá fronta a.s. 2014, 1210-0404.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky neonatal sepsis, neonatal clinical nutrition, expressed breast milk, health risk
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452. Změněno: 4. 2. 2014 14:48.
Anotace
Odstříkané mateřské mléko je přirozenou výživou novorozence i v situacích, kdy kojení není možné. Využívá se v klinické výživě v neonatologii také z důvodu protektivního účinku v prevenci novorozeneckých sepsí. Existují i situace, kdy se odstříkané mateřské mléko v klinické výživě uplatnilo jako médium pro přenos nemocniční infekce. Je pravděpodobné, že riziko přenosu infekce je nízké a jeho vyhodnocení souvisí s mírou bezpečnostních požadavků, které jsou či v budoucnu budou na výživu odstříkaným mateřským mlékem kladeny. Na uvedenou problematiku je proto třeba nahlížet komplexně a při provádění klinické výživy odstříkaným mateřským mlékem je nutné kvalifikovaně posuzovat přínosy i rizika.
Anotace anglicky
Expressed breast milk (EBM) is natural nutrition of newborns even in situation when breastfeeding is not possible. EBM uses in neonatology also becouse of the protective effect in prevention of neonatal sepsis. There are also situations where EBM has been applied to the transfer medium of nosocomial infection. Is likely that risk of transmission of infection is low and its assesment is based on the level of safety requirements, which are or will be in the future placed to nutrition provided by EBM. The said issue should be viewed comprehensively and before implementation of clinical nutrition by EBM it is necessary to competently assess the benefits and risks.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 07:23