KOPP, Radovan, Miroslava PALÍKOVÁ, Ondřej ADAMOVSKÝ, Andrea ZIKOVA, Stanislav NAVRATIL, Jiří KOHOUTEK, Jan MARES a Luděk BLÁHA. Concentrations of microcystins in tissues of several fish species from freshwater reservoirs and ponds. Environmental Monitoring and Assessment. DORDRECHT: Kluwer Academic Publishers, 2013, roč. 185, č. 12, s. 9717-9727. ISSN 0167-6369. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s10661-013-3285-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Concentrations of microcystins in tissues of several fish species from freshwater reservoirs and ponds
Autoři KOPP, Radovan (203 Česká republika, garant), Miroslava PALÍKOVÁ (203 Česká republika), Ondřej ADAMOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Andrea ZIKOVA (276 Německo), Stanislav NAVRATIL (203 Česká republika), Jiří KOHOUTEK (203 Česká republika, domácí), Jan MARES (203 Česká republika) a Luděk BLÁHA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Environmental Monitoring and Assessment, DORDRECHT, Kluwer Academic Publishers, 2013, 0167-6369.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.679
Kód RIV RIV/00216224:14310/13:00065687
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s10661-013-3285-1
UT WoS 000326397900005
Klíčová slova anglicky Fish; Microcystin; Cyanobacteria; Cyanotoxins; Liver; Muscle
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 2. 4. 2014 16:01.
Anotace
The aim of this study is to summarise the determination of concentrations of microcystins (MCs) in muscle and liver of freshwater fish species caught in stagnant waters of the Czech Republic. Within the years 2007-2009, 351 muscle samples and 291 liver samples of 16 freshwater fish species derived from four fishponds, and four water reservoirs were analysed. MCs were detected in 53 liver samples. The highest concentrations of microcystins were determined in liver samples of carnivorous fish species; 50.3 ng/g of fresh weight (FW) in perch (Perca fluviatilis) and 22.7 ng/g FW in pikeperch (Sander lucioperca). MCs in liver were detected in other five fish species; asp (Aspius aspius), pike (Esox lucius), common carp (Cyprinus carpio), grass carp (Ctenopharyngodon idella) and European eel (Anguilla anguilla). Concentrations of MCs in liver of nine fish species (European bream, whitefish, tench, silver carp, European catfish, roach, chub, crucian carp and rudd) were below the detection limit of 1.2-5.4 ng/g FW for different MC congeners. However, the concentrations of MCs in all muscle samples were below the detection limit. The assessment of MCs concentrations might be influenced by the detection method used. Due to the concentrations of MCs being below the detection limit in muscle samples of all fish species analysed, it seems that there might be a low potential threat for human health in case of fish muscle consumption.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaVNázev: CETOCOEN
QH71015, projekt VaVNázev: Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 21:13