J 2013

Concentrations of microcystins in tissues of several fish species from freshwater reservoirs and ponds

KOPP, Radovan, Miroslava PALÍKOVÁ, Ondřej ADAMOVSKÝ, Andrea ZIKOVA, Stanislav NAVRATIL et. al.

Základní údaje

Originální název

Concentrations of microcystins in tissues of several fish species from freshwater reservoirs and ponds

Autoři

KOPP, Radovan (203 Česká republika, garant), Miroslava PALÍKOVÁ (203 Česká republika), Ondřej ADAMOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Andrea ZIKOVA (276 Německo), Stanislav NAVRATIL (203 Česká republika), Jiří KOHOUTEK (203 Česká republika, domácí), Jan MARES (203 Česká republika) a Luděk BLÁHA (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Environmental Monitoring and Assessment, DORDRECHT, Kluwer Academic Publishers, 2013, 0167-6369

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.679

Kód RIV

RIV/00216224:14310/13:00065687

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000326397900005

Klíčová slova anglicky

Fish; Microcystin; Cyanobacteria; Cyanotoxins; Liver; Muscle

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 2. 4. 2014 16:01, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

The aim of this study is to summarise the determination of concentrations of microcystins (MCs) in muscle and liver of freshwater fish species caught in stagnant waters of the Czech Republic. Within the years 2007-2009, 351 muscle samples and 291 liver samples of 16 freshwater fish species derived from four fishponds, and four water reservoirs were analysed. MCs were detected in 53 liver samples. The highest concentrations of microcystins were determined in liver samples of carnivorous fish species; 50.3 ng/g of fresh weight (FW) in perch (Perca fluviatilis) and 22.7 ng/g FW in pikeperch (Sander lucioperca). MCs in liver were detected in other five fish species; asp (Aspius aspius), pike (Esox lucius), common carp (Cyprinus carpio), grass carp (Ctenopharyngodon idella) and European eel (Anguilla anguilla). Concentrations of MCs in liver of nine fish species (European bream, whitefish, tench, silver carp, European catfish, roach, chub, crucian carp and rudd) were below the detection limit of 1.2-5.4 ng/g FW for different MC congeners. However, the concentrations of MCs in all muscle samples were below the detection limit. The assessment of MCs concentrations might be influenced by the detection method used. Due to the concentrations of MCs being below the detection limit in muscle samples of all fish species analysed, it seems that there might be a low potential threat for human health in case of fish muscle consumption.

Návaznosti

ED0001/01/01, projekt VaV
Název: CETOCOEN
QH71015, projekt VaV
Název: Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Minimalizace rizik výskytu metabolitů sinic v technologických procesech rybářského sektoru