ŠIMÁČKOVÁ, Kateřina. Právní stát nebo vláda práva? In Aleš Gerloch, Jan Kysela. 20 let Ústavy České republiky: ohlédnutí zpět a pohled vpřed. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2013, s. 167-176. ISBN 978-80-7380-448-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právní stát nebo vláda práva?
Název anglicky Rechtsstaat or Rule of Law?
Autoři ŠIMÁČKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Plzeň, 20 let Ústavy České republiky: ohlédnutí zpět a pohled vpřed, od s. 167-176, 10 s. 2013.
Nakladatel Aleš Čeněk, s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00071193
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7380-448-0
Klíčová slova česky rule of law; právní stát; vláda práva; sociální práva
Klíčová slova anglicky rule of law; Rechtsstaat; social rights
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 4. 2014 11:39.
Anotace
Právní stát je jedním ze tří nejdůležitějších pojmů naší ústavy, a to spolu s demokracií a ochranou lidských práv, což potvrzuje i obsah čl. 1 odst. 1 Ústavy ČR. V průběhu posledních dvaceti let došlo k významnému vývoji chápání tohoto pojmu, a to jak v českém, tak i v evropském prostředí. Český ústavní soud velmi brzy začal pracovat s pojmem materiálního právního státu a dovodil z něj řadu povinností pro zákonodárce i pro orgány aplikující právo. Rovněž v evropském kontextu tento pojem doznává určitých změn. Dochází k propojování kontinentálního chápání právního státu (Rechtsstaat, état de droit) s anglosaským Rule of Law - z právního státu se stává vláda práva (obdobně jako se z état de droit stala préeminence de droit). I preambule evropské Úmluvy o ochraně základních práv a svobod potvrzuje, že společným dědictvím evropských politických tradic je právě trojice demokracie, právního státu a úcty k lidským právům. Právě s odkazem na to v nedávné době Benátská komise zveřejnila významný materiál, Optikou tohoto dokumentu pak je zajímavé hodnotit, zda české státní orgány ve své činnosti naplňují princip právního státu jako vlády práva a dodržují ústavní povinnosti z tohoto pojmu plynoucí.
Anotace anglicky
The rule of law is one of the three most important concepts of our Constitution, along with democracy and human rights, as confirmed by the content of Article 1, paragraph 1 of the Constitution. Over the last twenty years there has been significant development of the understanding of this concept, both in Czech and in the European environment. Czech Constitutional Court very soon began to work with the concept of substantive law and deduced from it a number of responsibilities for the legislature and for the authorities applying the law. Also, in the European context, this term is undergoing some changes.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:42