BAKOŠ, Eduard a Jana SOUKOPOVÁ. Territory Unit Evaluation - a Case Study in Districts in the Czech Republic. In Dagmar Špalková, Lenka Matějová. Proceedings of the 18th International Conference Current Trends in Public Sector Research. Brno: Masaryk University, 2014, s. 19-26. ISBN 978-80-210-6611-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Territory Unit Evaluation - a Case Study in Districts in the Czech Republic
Název česky Hodnoceí územních jednotek - Případová studie v okresech ČR
Autoři BAKOŠ, Eduard (703 Slovensko, garant, domácí) a Jana SOUKOPOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Proceedings of the 18th International Conference Current Trends in Public Sector Research, od s. 19-26, 8 s. 2014.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14560/14:00074922
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-6611-3
ISSN 2336-1239
Klíčová slova česky komplexní indikátor; hodnocení; územní jednotky; zdroje
Klíčová slova anglicky complex indicator; evaluation; territory units; resources
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Mgr. Jana Soukopová, Ph.D., učo 22882. Změněno: 21. 1. 2014 11:04.
Anotace
Territorial performance assessment poses a contemporary challenge. A standard indicator used for defining territorial or regional performance is gross domestic product (GDP). This indicator reflects the performance of a specific territorial unit quite reliably, but it has inherent limitations. For example, the performances of smaller units are difficult to compare when it is technically complicated to determine their GDP value. GDP also does not indicate all of the socio-economic characteristics of a territory, and it does not take possible future development into consideration. This is one reason that other sets of indicators have been developed to enable a more comprehensive assessment and comparison of the performances of territorial units. The purpose of the paper is to present a comprehensive indicator with an algorithm that reflects the economic performance and future potential of a specific territorial unit. The paper presents how this indicator can be used by including a case study of a district unit for which the indicator was tested. The results show that the indicator can be used to compare territorial units, to make decisions about allocating resources, and to balance regional disparities.
Anotace česky
Posouzení výkonu územních jednotek představuje v současné době výzvu. Standardní indikátor, který se používá pro definování výkon území neobo regionu je hrubý domácí produkt (HDP). Tento ukazatel odráží výkon konkrétního územního celku docela spolehlivě, ale má i určitá omezení. Například výkony menších jednotek je obtížné srovnávat, protože je technicky složité určit jejich hodnoty HDP. HDP také neukazuje všechny sociálně-ekonomické charakteristiky území a nebere v úvahu možný vývoj do budoucna. To jsou některé z důvodů, díky nimž byly vyvinuty další soubory ukazatelů, které umožní komplexnější hodnocení a srovnávání výkonů územních jednotek. Cílem tohoto článku je představit komplexní ukazatel s algoritmem, který odráží ekonomickou výkonnost a budoucí potenciál konkrétního územního celku. Příspěvek prezentuje, jak lze tento ukazatel používat, včetně případové studie měření výkonu okresů ČR, na kterých byl ukazatel testován. Výsledky ukazují, že indikátor může být použit k porovnání jakýchkoli územních jednotek, může pomoci při rozhodování o alokaci zdrojů a pro vyrovnávání regionálních rozdílů.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:45