TUŠKOVÁ, Jana Marie, Eva MINÁŘOVÁ, Dagmar SOCHOROVÁ, Jitka ZÍTKOVÁ, Ivo MARTINEC a David KROČA. Propria v komunikaci. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Propria v komunikaci
Název anglicky Proprial Nouns in the Communication
Autoři TUŠKOVÁ, Jana Marie, Eva MINÁŘOVÁ, Dagmar SOCHOROVÁ, Jitka ZÍTKOVÁ, Ivo MARTINEC a David KROČA.
Vydání 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání konference
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Onomastika; propria; antroponyma; toponyma; urbanonyma; hypokoristika
Klíčová slova anglicky Onomastics; proper names; anthroponyms; toponyms; urbanonyms; hypocoristics
Změnil Změnila: doc. PhDr. Jana Marie Tušková, Ph.D., učo 27761. Změněno: 17. 3. 2015 13:13.
Anotace
Na mezinárodní konferenci Propria v komunikaci byly prezentovány nejnovější výsledky bádání v onomastice. Konference byla zaměřena na dva tematické okruhy onomastiky: A) Vlastní jména v současných textech, jejich standardizované a nestandardizované podoby a B) Vlastní jména v literárním textu. V rámci prvního tematického okruhu (A) byly výzkumy vlastních jmen orientovány na pojetí a postavení onomastiky a na propriální sféru jazyka, studie pojednávaly o gramatických vlastnostech proprií a o postavení a funkci vlastních jmen domácích a cizích v komunikaci. V druhé části onomastického tématu (B) byly předkládány výsledky bádání zaměřených na poetiku literárních postav a sledována antroponyma uplatňovaná v literatuře pro dospělé i v literatuře pro děti a mládež.
Anotace anglicky
In the international conference Proprial Nouns in the Communication there were presented the latest research results in onomastics. It focused on two thematic spheres of onomastics: A) Proper names in current texts, their standardized and non-standardized forms, and B) Proper names in a literary text. Within the first thematic sphere (A), the studies of proper names were oriented on a concept and position of onomastics and on a proprial sphere of the language; studies dealt with the grammar of proper names and a position and function of proper names with Czech and foreign roots in communication. In the second part of the onomastic theme (B) there were presented research results focused on the poetics of literary characters and there were studied anthroponyms used both in literature for adults and literature for children and youth.
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 04:48