FERANEC, Martin a Radek HART. JE PŘESNÉ UMÍSTĚNÍ ZEVNÍHO FIXÁTORU LOKETNÍHO KLOUBU V OSE ROTACE PODSTATNÉ PRO REHABILITACI? STUDIE NA KADAVERECH. Úrazová chirurgie. Ostrava: Česká společnost pro úrazovou chirurgii, 2013, roč. 21, č. 1, s. 24-27. ISSN 1211-7080.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název JE PŘESNÉ UMÍSTĚNÍ ZEVNÍHO FIXÁTORU LOKETNÍHO KLOUBU V OSE ROTACE PODSTATNÉ PRO REHABILITACI? STUDIE NA KADAVERECH
Název anglicky HINGED EXTERNAL FIXATION OF THE ELBOW - OPTIMAL AXIS ALIGNMENT TO MINIMIZE MOTION RESISTENCE DURING THE MOVEMENT- CADAVERIC STUDY
Autoři FERANEC, Martin (703 Slovensko, domácí) a Radek HART (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Úrazová chirurgie, Ostrava, Česká společnost pro úrazovou chirurgii, 2013, 1211-7080.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00071611
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky zevní fixátor; loketní kloub; osa otáčení; studie na kadaverech
Klíčová slova anglicky External Elbow Fixator; Optimal Axis of the Elbow; Cadaveric Study
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 31. 1. 2014 09:59.
Anotace
ÚVOD: Kloubový zevní fixátor loketního kloubu má podstatný význam pro řešení komplikujících poranění lokte. Úspěch použití zevní fixace je závislý na přesném umístění osy otáčení fixátoru v ose rotace kloubu, která je dobře známá. MATERIÁL A METODA: Kloubový zevní fixátor jsme aplikovali u 20 kadaverů na loketní kloub v 12 rozdílných pozicích u každého kloubu. Cílem studie bylo zhodnotit vliv na pohyb loketního kloubu při aplikací osy otáčení v různých pozicích. Při pokusu byla použita síla 40 N. VÝSLEDKY: Aplikace zevního fixátoru v ose otáčení způsobuje pouze minimální omezení pohybu loketního kloubu. Malpozice osy otáčení o 4 mm dorzálně způsobuje omezení flexe v průměru o 14 st., při aplikaci o 7 mm omezení flexe o 32 st., při aplikaci osy otáčení o 4 mm ventrálně způsobuje omezení pohybu v průměru o 15 a při aplikaci o 7 mm bylo omezení flexe o 31. Při malpozici osy otáčení o 4 mm proximálně způsobuje omezení rozsahu pohybu o 24 st. a při aplikaci o 7 mm byla omezena flexe v průměru o 36 st. a při aplikaci osy otáčení o 4 mm distálně způsobuje omezení pohybu ve flexi o 16 st. a při aplikaci o 7 mm bylo omezení pohybu v průměru o 29 st. U malpozice osy otáčení v inverzi, everzi, v extra rotaci a intra rotaci o 15 st. bylo omezení pohybu do flexe v průměru o 14 st. ZÁVĚR: Optimální osa otáčení při použití kloubového zevního fixátoru loketního kloubu je určující při minimalizaci omezení pohybu loketního kloubu.
Anotace anglicky
BACKGROUND: There is a wide range of complex elbow injuries that require a hinged external fixation. The optimal hinge axis position, in the middle of the circle formed by the trochlea for application of the hinged external fixation of the elbow joint is well known. Its correct position is important for the result. MATERIALS AND METHODS: A hinged external fixator (Orthofix) was attached to the lateral side of 20 cadaveric elbows in 12 distinct off-axis positions in each specimen. The aim of the study was to evaluate the influence of the fixator malalignment on the constrained motion of the elbow joint. 40 N force had been applied. RESULTS: Aligning the fixator hinge along the optimized axis position resulted in a minimal motion reduction of the elbow joint. Malpositioning the hinge by 4 mm posterior caused in average 14 of motion limitation in flexion and by 7 mm caused 32 of limitation. 4 mm anterior malpositioning caused in average 15 of limitation of ROM and by 7 mm 31 of limitation. Malpositioning 4 mm proximal caused 24 of limitation and by 7 mm 36 of motion limitation. Distal malpositioning by 4 mm caused in average 16 motion limitation and by 7 mm caused 35 of limitation. Malpositioning the hinge 15 in inversion, eversion, intrarotation and extrarotation limited motion of the elbow joint in average of 14. CONCLUSION: An optimal fixator hinge position is determine to minimize the increase in motion limitation due to fixator application.
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 15:28