HLOUCH, Lukáš. Teorie mezer a současné právní myšlení. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013, roč. 21, č. 2, s. 129-136. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teorie mezer a současné právní myšlení
Název anglicky Theory of Gaps and Contemporary Legal Thought
Autoři HLOUCH, Lukáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00071739
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky teorie mezer;mezery v zákoně; mezery v právu; normativní teorie; právní interpretace; hermeneutika; dotváření práva
Klíčová slova anglicky theory of gaps; gaps in the law; normative theory; legal interpretation; filling in gaps
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 28. 4. 2014 10:01.
Anotace
Tento článek se zabývá teorií mezer ve světle paradigmatu úplnosti právního řádu, které se stalo jednou z základních myšlenek prezentovaných H. Kelsenem a F. Weyrem jako zástupci normativní teorie. Účelem tohoto článku je představit stručný přehled základních pojmů, které se objevily v souvislosti s tzv. teorií mezer, ukázat také kritické názory na toto téma zastávané některými současnými autory. Článek se podrobněji věnuje silným i slabým stránkám normativisttického přístupu k problematice mezer. V závěru autor představuje svůj vlastní pohled na tuto problematiku v kontextu současné metodologické diskuse v právní teorii.
Anotace anglicky
This article deals with the theory of gaps in the light of the paradigm of completeness of legal order which became one of the crucial ideas of normative legal theory represented by Hans Kelsen and František Weyr. The scope of this contribution is to show the brief overview of essential concepts that have been developed by the theory of gaps and present critical opinions on that issue in contemporary legal methodology. The major part of the text is endowed to an analysis of normativist critique on the theory of gaps in order to show its logical and practical weakness. Eventually, as a conclusion, the author presents his own view of practical effect and usage of the whole theoretical fiction of gaps. In this part, the author discusses mainly ideas of new legal hermeneutics and other contemporary authors.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:48