ŠČUDLA, Vlastimil, Zdeněk ADAM, Roman HÁJEK, Marta KREJČÍ, Tomáš PIKA, Vladimír MAISNAR, Patrik FLODR, Zuzana KUFOVÁ, Pavla LÁTALOVÁ, Anna POTÁČOVÁ, Romana RYŠAVÁ, Ivan ŠPIČKA, Martin TICHÝ a Pavla VŠIANSKÁ. Souhrn doporučení 2013 "Diagnostika a léčba systémové AL amyloidózy". Transfuze a hematologie dnes. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2013, roč. 19, Prosinec 2013/Suppl., s. 7-54. ISSN 1213-5763.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Souhrn doporučení 2013 "Diagnostika a léčba systémové AL amyloidózy"
Název anglicky Diagnosis and treatment of systematic AL amyloidosis
Autoři ŠČUDLA, Vlastimil (203 Česká republika), Zdeněk ADAM (203 Česká republika, garant, domácí), Roman HÁJEK (203 Česká republika), Marta KREJČÍ (203 Česká republika, domácí), Tomáš PIKA (203 Česká republika), Vladimír MAISNAR (203 Česká republika), Patrik FLODR (203 Česká republika), Zuzana KUFOVÁ (203 Česká republika), Pavla LÁTALOVÁ (203 Česká republika), Anna POTÁČOVÁ (203 Česká republika, domácí), Romana RYŠAVÁ (203 Česká republika), Ivan ŠPIČKA (203 Česká republika), Martin TICHÝ (203 Česká republika) a Pavla VŠIANSKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Transfuze a hematologie dnes, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2013, 1213-5763.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00071782
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky AL-amyloidosis; diagnosis; treatment; recommendation
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 27. 2. 2014 11:40.
Anotace
Amyloidóza patří mezi raritní onemocnění a v ČR jediagnostikována méně často, než je skutečná incidence onemocnění. Jedná se heterogenní onemocnění postihující různě závažně většinu orgánů a tkání organismu. Amyloidóza se vyskytuje ve formě lokalizované, s pouze ložiskovou depozicí amyloidu, mnohem častější je ale forma systémová, vyznačující se postižením mnoha orgánů a tkání. Vzhledem k řídkému výskytu a zejména nízké informovanosti lékařů uniká i v současnosti amyloidóza časnému rozpoznání a většinou jsou podchyceny až pokročilé fáze nemoci se závažným, často i nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Amyloidóza se vyznačuje sklonem k trvalé progresi a nepříznivé prognóze, neboť všechny typy amyloidózy jsou léčebně jen omezeně ovlivnitelné. Z toho důvodu předkládáme tato doporučení pro diagnostiku a léčbu.
Anotace anglicky
Amyloidosis is one of the rare disease and in the Czech Republic is diagnosed less often than the actual incidence of the disease. It is a heterogeneous disease affecting with varying severity most of the organs and tissues of the body. Amyloidosis occurs in localized, with only amyloid plaque deposition, but systematic form is much more common, characterized by impairment of many organs and tissues. Due to the infrequent occurrence and low awareness of physicians, amyloidosis escapes early detection, and usually are recognized in advanced stages of the diseases with severe and often irreversible damage of vital organs. Amyloidosis is characterized by a permanent tendency to progression and unfavorable prognosis, since all types of amyloidosis are therapeutically limited to modify. For this reason, we present the following recommendations for diagnosis and treatment.
Návaznosti
MSM0021622434, záměrNázev: Od klasických prognostických markerů ke klinicky aplikovatelným farmakogenomickým a farmakoproteomickým projektům u mnohočetného myelomu a monoklonálních gamapatií
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Od klasických prognostických markerů ke klinicky aplikovatelným farmakogenomickým a farmakoproteomickým projektům u mnohočetného myelomu a monoklonálních gamapatií
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:12