ŠERÝ, Omar. Epigenom, nekódující RNA a duševní poruchy. Psychiatrie. Praha: Tigis, spol. s r.o., 2014, roč. 18, Supl. 1, s. 22-23. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Epigenom, nekódující RNA a duševní poruchy
Název česky Epigenom, nekódující RNA a duševní poruchy
Název anglicky Epigenome, non coding RNA and psychiatric disorders
Autoři ŠERÝ, Omar (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Psychiatrie, Praha, Tigis, spol. s r.o. 2014, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00080125
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky epigenetika; nekódující RNA; metylace cytosinu
Klíčová slova anglicky epigenetics; non/coding RNA; cytosine methylation
Štítky AKR, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 17. 1. 2015 15:35.
Anotace
Obor molekulární psychiatrie po více než 20 letech své existence dostal do rukou zcela nové a zásadní informace o vlivu tzv. nekódujících RNA, které možná ještě zásadnějším způsobem regulují a řídí buňky dospělého organizmu, než samotný epigenetický status. Ukazuje se totiž, že nekódující DNA dříve pokládaná za tzv. nesmyslnou DNA, kóduje krátké úseky RNA, které mají na fungování buňky, zcela zásadní vliv, tím že ovlivňují genovou expresi. V posledních letech bylo pomocí technologií sekvenátorů II. generace zjištěno, že až 90% genomické DNA je přepisováno do RNA, z čehož pouze 1-2% jsou RNA kódující proteiny a zbytek jsou tzv. nekódující (ncRNA). ncRNA mají zásadní význam v patogenezi psychických poruch, jako jsou schizofrenie, Alzheimerova choroba, afektivní poruchy, závislosti atd.
Anotace anglicky
So-called non-coding RNA by more fundamental way regulates and controls the cells of an adult organism. It shows that non-coding DNA previously considered the senseless DNA encodes short stretches of RNA that have on the functioning of cells, a crucial influence, by affecting gene expression. In recent years, the technology using sequencers of II. generation revealed that only 90% of genomic DNA is transcribed into RNA, of which only 1-2% of the RNA encoding the proteins and the remainder are so-called non-coding (ncRNA). ncRNA are of fundamental importance in the pathogenesis of mental disorders such as schizophrenia, Alzheimer's disease, mood disorders, addiction, etc.
Návaznosti
NT11152, projekt VaVNázev: Epidemiologie a genetika Alzheimerovy choroby
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 00:54