VLK, Robert, Jaroslav HOLUŠA, Petr KOČÁREK a Pavel MARHOUL. Saranče uherská (Acrida ungarica) v České republice. In BRYJA J. & DROZD P. (Eds.), Zoologické dny Ostrava 2014, Sborník abstraktů z konference 6.-7. února 2014: 217-218. 2014. ISBN 978-80-87189-16-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Saranče uherská (Acrida ungarica) v České republice
Název česky Saranče uherská (Acrida ungarica) v České republice
Název anglicky Mediterranean Slant-faced Grasshopper (Acrida ungarica) in the Czech Republic
Autoři VLK, Robert, Jaroslav HOLUŠA, Petr KOČÁREK a Pavel MARHOUL.
Vydání BRYJA J. & DROZD P. (Eds.), Zoologické dny Ostrava 2014, Sborník abstraktů z konference 6.-7. února 2014: 217-218. 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10616 Entomology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87189-16-0
Klíčová slova česky Saranče uherská, Acrida ungarica, Orthoptera, Acrididae, Česká republika
Klíčová slova anglicky Mediterranean Slant-faced Grasshopper, Acrida ungarica, Orthoptera, Acrididae, Czech Republic
Změnil Změnil: Mgr. Robert Vlk, Ph.D., učo 6184. Změněno: 1. 10. 2018 14:48.
Anotace
První zmínka o výskytu na území současné ČR pochází z roku 1875 a celkově existují o výskytu u nás jen dva literární údaje. Oba jedince považuje Mařan (1952) za zavlečené. Dokladové exempláře neexistují a lokality nejsou konkrétní, takže nemohl být proveden jejich průzkum. Tento druh je na okraji svého areálu výrazně pískomilný, preferuje místa se sporou bylinnou vegetací, jak na dunách, tak v terénních depresích. Taková místa jsou u nás plošně velmi omezená a izolovaná. Navíc, současné nejbližší lokality jižně od Nových Zámků jsou asi 130 km vzdálené od vhodných biotopů v ČR, přirozené rozšíření k nám tedy není příliš pravděpodobné. V roce 2008 (nebo už dříve) byla nejméně jedna samice saranče uherské záměrně vysazena neznámou osobou na vhodnou lokalitu v okolí Bzence. Následně jsme zde pak v letech 2010 a 2012 zjistili malé populace čítající nejméně 15 resp. 12 jedinců. Výskyt nebyl zahrnut do nejnovějšího checklistu, poněvadž genetická analýza (2 fragmenty COI) potvrdila, že saranče pocházejí z jižní Evropy a náležejí tudíž k poddruhu A. u. mediterranea. Populace je prozatím fixována na místo nálezu (odlesněná písčina obklopená borovými lesy) bez tendence se zde dál šířit. V roce 2014 bude výzkum vývoje početnosti této populace pokračovat.
Anotace anglicky
There are only two references to the occurrence of Acrida ungarica in the area of the CR, and these concern only two specimens. Both specimens were considered by Mařan (1952) to be imported (introduced). The specimens do not exist in any collection. Details concerning the localities were not provided, and so the areas could not be re-examined. The first reference to the occurrence of Acrida ungarica in the area of the CR was in 1875. The extensive sandy areas in southern Moravia were already forested at the time, and only small-scale localities remained there. Probably in 2008 or before, at least one female of A. ungarica was intentionally introduced (by an unknown person) into a locality with suitable habitat in southeastern Moravia. Subsequently, small populations of 15 and 12 individuals were found at the same locality near Bzenec in 2010 and 2012, respectively (as noted earlier in this report). The occurrence is not considered in the Checklist because a genetic analysis (two fragments of COI) confirmed that the grasshoppers originated from southern Europe and belonged to the meridional subspecies A. ungarica mediterranea Dirsh, 1949. The population seems to be fixed at the site without evidence of spread. The site is situated in a relatively small, deforested, sandy, desert-like area isolated in a dense pine woods.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 03:36