J 2014

Biological activities of selected polyphenol-1 rich fruits related to immunity and gastrointestinal health

DENEV, Petko, Maria KRATCHANOVA, Milan ČÍŽ, Antonín LOJEK, Ondřej VAŠÍČEK et. al.

Základní údaje

Originální název

Biological activities of selected polyphenol-1 rich fruits related to immunity and gastrointestinal health

Autoři

DENEV, Petko (100 Bulharsko), Maria KRATCHANOVA (100 Bulharsko, garant), Milan ČÍŽ (203 Česká republika), Antonín LOJEK (203 Česká republika), Ondřej VAŠÍČEK (203 Česká republika), Plamena NEDELCHEVA (100 Bulharsko), Denitsa BLAZHEVA (100 Bulharsko), Reneta TOSHKOVA (100 Bulharsko), Elena GARDEVA (100 Bulharsko), Liliya YOSSIFOVA (100 Bulharsko), Pavel HYRŠL (203 Česká republika, domácí) a Libor VOJTEK (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Food Chemistry, Kidlington, Elsevier Sci Ltd, 2014, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30102 Immunology

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.391

Kód RIV

RIV/00216224:14310/14:00075078

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000334973600006

Klíčová slova anglicky

small fruits; polyphenols; antioxidant activity; oxidative burst; antimicrobial properties; mitogenic activity

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 10. 2019 14:04, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

Small fruits are a rich source of bioactive substances, including polyphenols, and are therefore suitable raw materials for the production of functional foods. In the current work, we studied the antioxidative properties of six fruits: rosehip, chokeberry, hawthorn, blackcurrant, blueberry and rowanberry via different methods (ORAC, TRAP, HORAC and inhibition of lipid peroxidation). Their effect on the production of reactive oxygen species (ROS) by phagocytes, antimicrobial properties against 11 human pathogens, and mitogenic effect on hamster spleen lymphocytes were also tested. Rosehip extract showed the highest antioxidant activity via ORAC, TRAP and HORAC assays, whereas blueberry extract was the most potent inhibitor of lipid peroxidation. All extracts inhibited ROS production of opsonized zymosan-activated phagocytes, indicating that extracts interfere with the signaling cascade of phagocyte activation upstream to the protein kinase C activation. Chokeberry, blackcurrant and rowanberry extracts revealed strong antimicrobial properties against a broad spectrum of microorganisms and also had the highest mitogenic activity.