LACINOVÁ, Lenka a Radka NEUŽILOVÁ MICHALČÁKOVÁ. Citová vazba a naplňování základních psychických potřeb v partnerských vztazích v období dospělosti. Psychologie pro praxi. Karolinum, 2014, roč. 49, 1-2, s. 99-109. ISSN 1803-8670.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Citová vazba a naplňování základních psychických potřeb v partnerských vztazích v období dospělosti
Název anglicky Attachment and basic psychological needs fulfillment in context of adults' romantic relationships
Autoři LACINOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí) a Radka NEUŽILOVÁ MICHALČÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Psychologie pro praxi, Karolinum, 2014, 1803-8670.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00073534
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky citová vazba v dospělosti; sebedeterminace; základní psychické potřeby
Klíčová slova anglicky adult attachment; self-determination; basic psychological needs
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 27. 4. 2015 17:48.
Anotace
Přehledová studie se zaměřuje na propojení teorie citové vazby a sebedeterminační teorie (SDT) v kontextu partnerských vztahů v dospělosti. Cílem tohoto přehledu je shrnout dosavadní výsledky empirických studií, které propojují perspektivu naplňování základních psychických potřeb vycházející z tezí SDT s citovou vazbou v dospělosti. Naplňování základních psychických potřeb poskytuje motivační rámec pro lepší pochopení vazbového chování v partnerských vztazích. Studie předkládá i náměty pro budoucí výzkum.
Anotace anglicky
Review is focused on relation between attachment theory and self-determination theory (SDT) in context of adults’ romantic – partner relationships. The purpose of this review is to summarise the existing research connecting SDT perspective of basic psychological need fulfilment with adult attachment. Basic psychological need fulfilment provides a motivational framework for better understanding to interpersonal behaviours of attachment in partner relationships. Review suggests future direction for research.
Návaznosti
GAP407/12/0854, projekt VaVNázev: Cesty do dospělosti: longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity
Investor: Grantová agentura ČR, Cesty do dospělosti: longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 23:14